De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, CDU, discussieert over de toekomstige weg die de partij moet volgen wanneer Merkel aftreedt als voorzitter. Sommige partijleden willen CDU weer een meer conservatieve agenda doen volgen. Dat meldt Reuters.

Vorige week kondigde Merkel aan dat ze zich geen kandidaat meer zal stellen om zichzelf op te volgen als CDU-voorzitter. Begin december houdt de partij immers voorzittersverkiezingen. Daarmee komt er een einde aan bijna twee decennia van het Merkel-voorzitterschap waarin ze de conservatieve CDU steeds meer profileerde als een centrumpartij. Merkel’s partij en haar zusterpartij CSU kregen onlangs immers enkele verkiezingsnederlagen te verwerken in onder andere de deelstaten Beieren en Hessen.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn is één van de drie grootste kanshebbers om het voorzitterschap over te nemen. Volgens hem is het profiel van de CDU over de jaren heen verwaterd doordat de partij te centristisch is geworden. “Partijen moeten weer meer van elkaar verschillen. De manier waarop we mensen en de gemeenschap zien is fundamenteel verschillend van die van de sociaaldemocraten”, reageert Spahn. De minister is ook één van de grootste critici op Merkel’s beslissing in 2015 om meer dan een miljoen vluchtelingen Duitsland binnen te laten.

Centristische koers

CDU-vicevoorzitter Armin Laschet waarschuwt echter tegen een verrechtsing van de CDU: “Ik ben ervan overtuigd dat zo’n politieke verschuiving fout is.” Hij ziet de partij liever haar centristische koers behouden. De kandidaat die deze koers waarschijnlijk zal volgen, indien ze verkozen wordt, is de huidige CDU-partijsecretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbauer. De derde kandidaat is Friedrich Merz. Hij zou de partij liever zien verschuiven naar een rechts-conservatieve partij met als belangrijke punten een belastingverlaging en meer aandacht voor bedrijven.

Naar aanleiding van gesprekken tussen de CDU en de sociaaldemocratische SPD liet de SPD-ondervoorzitter Ralf Stegner weten dat zijn partij niet zomaar de coalitie tussen beide partijen zal behouden. “Als de coalitie niet snel en drastisch haar werkmethode en imago aanpast, dan zal het en kan het niet doorgaan”, reageert Stegner. De SPD was al in Merkel’s eerste ambtstermijn van 2005 tot 2009 coalitiepartner van de CDU en ook in haar derde van 2013 tot 2017 en nu ook in haar vierde termijn die nog bezig is.