Hangt het van Groen-Kamerlid Kristof Calvo af, dan snoeit men dringend in het aantal mandaten en bestuursniveaus. “Er moeten dringend mandaten en niveaus sneuvelen: provincies en senaat moeten worden afgeschaft”, verklaarde het groene kopstuk vanmiddag tegenover VTM NIEUWS.

Deze week veroorzaakten de vertrekpremies van onder meer Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) en CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy ophef. ‘Te hoog’ ‘en niet nodig’, klonk het bij critici. Een dergelijke, veelal royale, vertrekpremie, is evenwel niet het alleenrecht van nationale of gewestelijke politici. Zo kunnen volgens Het Nieuwsblad negentien gedeputeerden in totaal zo’n 2,4 miljoen euro extra op hun rekening schrijven.

“Onverdedigbaar”

Calvo begrijpt naar eigen zeggen niet “dat collega’s het systeem van de uittredingsvergoedingen blijven verdedigen”. Volgens hem moet de politiek “dit systeem zelf durven hervormen, anders verdienen we het vertrouwen niet om te beslissen over de arbeidsvoorwaarden van alle elf miljoen Belgen”.

Daarnaast maakt het Calvo kwaad “dat collega’s een aantal weken geleden woedend reageerden toen de mensen van bpost, compleet terecht, op straat kwamen voor betere arbeidsvoorwaarden. “Diezelfde collega’s verdedigen vandaag hun eigen privileges, dat is onverdedigbaar”, stelde hij tegenover VTM NIEUWS. Politici die enerzijds geen begrip hebben voor de werknemers van bpost en anderzijds hun “privileges” verdedigen maken volgens het groene Kamerlid “de politiek kapot.”

Senaat en provincies afschaffen

Naast het aanpassen van het statuut van Kamerlid pleit Calvo voor een vermindering van het aantal structuren. “We moeten naar een systeem met veel minder politici, want er zijn echt veel te veel beroepspolitici in ons land”, stelde hij in VTM NIEUWS. “Wij willen dat er na de volgende verkiezingen veel mandaten en niveaus gaan sneuvelen: weg met de senaat en de provincies, we moeten ook heel wat gemeenten afschaffen en Brussel eindelijk hervormen”.