Deze voormiddag brak een spontane betoging van zogenaamde ‘gele hesjes’ uit in Brussel. Die protesteren in het centrum van onze hoofdstad tegen de hoge taksen in dit land. Uit veiligheidsoverwegingen besloot men de Brusselse tunnels te sluiten. De politie pakte zo’n 40-tal actievoerders op aan het Zuidstation. Dat meldt VRT NWS.

Een 70-tal actievoerders blokkeerden deze ochtend het kruispunt van de Wetstraat met de Brusselse binnenring. Ook op andere plaatsen in de Wetstraat vonden protestacties plaats. Er brak daarnaast ook een spontane betoging uit en men zag zich genoodzaakt om de Brusselse tunnels Tervuren, Jubelpark en Wet en de Wetstraat in de richting van het centrum te sluiten omwille van de veiligheid. “De betogers gooien met rookbommetjes en lopen de tunnels in”, zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit.

De ‘gele hesjes’ zijn naar eigen zeggen de hoge taksen in dit land meer dan beu. “Ik denk dat het duidelijk is, de mensen zijn het moe”, zegt een actievoerder. “De prijzen van elektriciteit en water gaan omhoog. We betalen 21% op eten, da’s waanzin. Ik heb een loon van 1.200 euro per maand. Op het einde van de maand moet ik elke euro 6 keer omdraaien om te bekijken of ik nog een pak rijst kan kopen. Dat is waanzin.”

Franstalig burgerprotest

De ‘gele hesjes’ zijn een fenomeen dat vanuit onze zuiderburen overwaaide naar ons land. Halverwege november stond heel Frankrijk op stelten omdat verschillende grote wegen in het land afgesloten waren door actievoerders in gele hesjes. Zij protesteerden tegen de aanzienlijke verhoging van de brandstofprijzen gedurende de laatste jaren. Als het regent in Frankrijk, druppelt het in Franstalig België en niet veel later vond de actie ook weerklank in Wallonië. Daar had men onder andere de E19 afgesloten waardoor na verloop van tijd tot een derde van de tankstations droog kwam te staan. Uiteindelijk werden zo’n 20 actievoerders opgepakt terwijl de brandstofsector opriep om kordater op te treden.

Nu lijkt het fenomeen ook Brussel te hebben bereikt. In Vlaanderen sloeg de actie niet aan, op een kleinschalige betoging in Genk na. Ondertussen nam het burgerprotest in Fankrijk de voorbije dagen steeds grimmigere vormen aan. Betogingen in Parijs ontaardden in geweld en laatst werd een man in Anger aangehouden die beweerde een granaat op zak te hebben en deze zou laten ontploffen als de Franse president Emmanual Macron de ‘gele hesjes’ niet zou ontvangen.