De Belgisch-Marrokaanse IS-terrorist Oussama Atar (34) is omgekomen bij een luchtaanval in Syrië. Dat bericht werd in februari dit jaar al naar buiten gebracht, maar wordt nu bevestigd door de Franse geheime dienst. Dat brengt Mediapart. Atar zou het grote brein zijn achter de gruwelijke IS-aanslagen in Parijs en Brussel. Zijn dood zou reeds in november 2017 hebben plaatsgevonden.

Met de dood van Atar zouden alle IS-kopstukken verantwoordelijk voor de aanslagen van november 2015 in Parijs zijn uitgeschakeld. Bij deze aanslagen vielen 130 doden. Atar was het laatste doelwit van hoge rang op de lijst van de Franse geheime dienst tot een aanval van de internationale coalitie in Syrië hem uitschakelde.

Frankrijk werkte samen met VS, China en Rusland om jihadisten uit te schakelen

Eerder werd al bekend dat de Franse overheid jihadisten ‘van eigen bodem’ opspoort en uitschakelt. Maar om de terroristen achter de Parijs-aanslagen uit te schakelen werkten de Fransen nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, Rusland en China. De doelwitten werden meestal uitgeschakeld met Amerikaanse drones nadat de Fransen de gewenste coördinaten doorgaven. Twee jaar en vier dagen na de aanslagen in Parijs werd deze operatie afgerond met de dood van Atar.

Atar, ook wel gekend als Abu Ahmad, werd geboren in Brussel en heeft ook de Marokkaanse nationaliteit. De man die reeds eerder informeel werd dood verklaard, wordt verantwoordelijk geacht voor het leiden van de aanslagen in Parijs en deze in Zaventem en Brussel op 22 maart 2016.

Atar was gevangen gezet, maar kwam onder Belgische druk vrij

Pikant detail: In 2005 werd Atar opgepakt in Irak en hierna veroordeeld tot 25 jaar cel wegens wapenhandel aan terroristen, maar die straf werd verminderd tot 10 jaar. Onder politieke druk van de linkse ngo Amnesty International en politici als Zoé Genot (Ecolo), Jamal Ikazban (PS) en Ahmed El Khannouss (cdH) kwam Atar echter al in 2012 vrij, omdat hij naar verluidt ‘ernstig ziek’ was. Hierna keerde hij meteen terug naar België. Bij zijn aankomst in ons land werd hij gearresteerd, maar na ondervraging opnieuw vrijgelaten. Enkele jaren later zou hij de aanslagen in Parijs en Brussel/Zaventem uitvoeren.

Vorig jaar werd ook bekend dat Atar gewoon zijn neven, de jihadistische broers El Bakraoui, kon bezoeken in de gevangenis in 2013. Vermoed wordt dat hij aldaar Khalid en Ibrahim El Bakraoui radicaliseerde. De twee zouden zich op 22 maart 2016 ontpoppen tot zelfmoordterroristen.