Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ziet een nieuwe regering-Michel wel zitten. Wel moeten er volgens de N-VA’er drie grote werven worden aangepakt, met name: migratie, begroting en sociale zaken. Zelf, persoonlijk, staat hij niet weigerachtig tegenover een verlenging van zijn Kamervoorzitterschap. “Ik heb het Kamervoorzitterschap met veel plezier gedaan, en ik denk ook dat ik het niet slecht gedaan heb”, klonk het maandag in De Ochtend

Hoewel de huidige centrumrechtse meerderheid – bestaande uit N-VA, MR, CD&V en Open Vld – zeer behoorlijk werk [leverde] in zeer moeilijke omstandigheden, moet de volgende regering volgens Bracke meer resultaten boeken op vlak van migratie, sociale zaken en begroting. Zo pleit de Kamervoorzitter voor “gecontroleerde migratie, net om humanitaire migratie te kunnen toestaan”. Tevens moet de begroting volgens Bracke – eindelijk – in evenwicht komen.

Naast de klassieke stokpaardjes van de N-VA moet de toekomstige regering volgens Bracke een “belangrijke sociale component” hebben. Zo verdienen volgens hem de mensen die boven de zwakste economische categorie zitten meer aandacht. “Die hebben het moeilijk. Die moeten we in bescherming nemen”, klonk het in De Ochtend. Kunnen de Vlaams-nationalisten dat programma doordrukken, dan geeft de Kamervoorzitter zijn zege aan de nieuwe regering.

Lichtgroene burgermeester is beter dan blauwe burgemeester met donkergroene agenda

Bij de Gentse gemeenteraadsverkiezingen kon Bracke – vanuit het midden van de lijst – opnieuw een zitje in de gemeenteraad bemachtigen. De kans dat zijn partij nog aan de onderhandelingstafel aanschuift, acht de N-VA’er evenwel “klein” maar niet uitgesloten. Momenteel ziet Bracke – met betrekking tot de Gentse bestuursonderhandelingen – twee mogelijkheden: “ofwel een blauwe burgemeester met een heel groen programma, ofwel een groene burgemeester met een gematigd programma. Het eerste is voor ons leuk oppositie voeren, het tweede is volgens mij beter voor de stad”.

Een afschaffing van het circulatieplan ziet Bracke niet gebeuren. Volgens hem heeft de Gentenaar zich duidelijk uitgesproken ten voordele van het mobiliteitsbeleid van het huidige stadsbestuur. “Het circulatieplan is verteerd en heeft van de kiezer een fiat gekregen”, klinkt het. “Deze discussie hebben we dus gehad. Maar goed: we hebben ook nog andere programmapunten”.