Uit een becijfering van Terzake blijkt dat de nieuwe gevangenis van Dendermonde al zo’n 3,5 miljoen euro heeft gekost, ook al is de bouw nog niet gestart. Door onder andere protesten van buurtbewoners sleept de bouw van het nieuwe complex al tien jaar aan. Hierdoor moest de Regie der Gebouwen een schadevergoeding aan de aannemer betalen. De stijgende gerechtskosten doen het kostenplaatje alleen maar verder stijgen.

De actiecomités van de buurtbewoners hebben echter nog geen succes gehad. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageerden eerder in een persbericht: “Gevangenis Dendermonde weer een stap dichterbij.” Ondanks deze overwinning blijft het kostenplaatje stijgen. De schadevergoeding aan de aannemer kostte al 2,9 miljoen euro en de gerechtskosten liepen al op tot 315.000 euro. Het stopzetten van de werken aan een ontsluitingsweg en een brug kostten 224.000 euro. Dat brengt het totaal al op 3.439.000 euro nog voor de bouw effectief van start is gegaan.

Volgens Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) is dit de schuld van de regering: “Ze hebben aan de firma gezegd: Je mag beginnen bouwen, maar ze waren nog niet zeker of dat kon en mocht op die plek. Men is veel te snel geweest om dat contract te sluiten met die firma. Ik denk dat elke minister die een beetje ervaring heeft met dergelijke projecten, moet weten dat je dan een bijzonder groot risico neemt. De rekening komt vandaag bij de belastingbetaler. Dat is totaal onaanvaardbaar.”

Bij de overheid beseffen ze echter dat ze een risico genomen hebben. CEO van de Regie der Gebouwen Laurent Vrijdaghs reageerde: “We hadden gehoopt om jaren geleden al aan de bouw te kunnen starten. Dat is niet het geval en dus moeten we schadevergoedingen betalen. U moet zich in de plaats van de privé-aannemer stellen. Hij kan toch niet voor onbepaalde tijd wachten om een gevangenis te bouwen zonder een vergoeding te krijgen?” Wanneer de bouw van start zal gaan is nog niet duidelijk. Er lopen immers nog enkele procedures tegen de bouw- en milieuvergunning. Hoeveel het uiteindelijke kostenplaatje zal bedragen, weet de overheid ook nog niet. Maar indien de bouw volledig afgeblazen zou worden, dan moet de overheid nog eens 14,8 miljoen euro schadevergoeding aan de aannemer betalen.