De 50-jarige Ahmed A. is voor de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden. Dat meldt Belga. Ahmed verkocht valse identiteitsdocumenten, zowel in binnen- en buitenland. Op die manier leverde hij ook valse papieren aan terroristen, maar daarvan beweert hij niet op de hoogte te zijn.

In 2016 werd een onderzoek gestart naar de 50-jarige Ahmed A. nadat Staatsveiligheid ontdekte dat hij handelde in vervalste identiteitsdocumenten. De telefoongesprekken van de man werden afgeluisterd, waaruit bleek dat hij samen met vier kompanen inderdaad een lucratieve handel in valse papieren runde. Hij verkocht onder meer valse identiteitsdocumenten, reispassen en rijbewijzen.

Ahmed A. was zowel in binnen- en buitenland gekend voor zijn handel in valse papieren. Hij kreeg dan ook regelmatig bestellingen van bekende figuren in het terroristische milieu.

Papieren voor terroristen

Zo verkocht Ahmed onder meer valse identiteitsdocumenten aan Souhaib E.A., de man die de terreurcel in Verviers leidde. Zij hadden plannen voor een aanslag in België. Souhaib werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor terreur. Ook Noureddine H. kreeg valse papieren van Ahmed. Noureddine H. werd veroordeeld tot 10 jaar cel voor terrorisme.

Door hen valse documenten te leveren zorgde Ahmed er mee voor dat zij onder de radar konden blijven. Het federaal parket stelde dan ook dat hij deelnam aan activiteiten van een terreurorganisatie, maar zelf beweert de man daar niets van af te weten. Hij verkocht valse papieren aan iedereen zonder vragen te stellen waarvoor ze zouden moeten dienen, zo verklaarde hij.

(Lees verder onder de tweet.)

De rechtbank ging mee in het verhaal van Ahmed A. en achtte het niet bewezen dat hij op de hoogte was van het feit dat hij valse papieren verkocht aan terroristen. Hij werd dan ook vrijgesproken voor het deelnemen aan activiteiten aan een terreurorganisatie, maar kreeg wel een celstraf van 40 maanden opgelegd voor het leveren van valse identiteitsdocumenten.