Burgemeester van Vilvoorde en Kamerlid Hans Bonte (sp.a) gaat volgens De Morgen een resolutie indienen om de kinderen van IS-strijders terug te brengen. Kinderen jongeren dan tien jaar kunnen nu al worden gerepatrieerd maar die procedure is volgens de socialist te “complex” en “praktisch onhaalbaar”. “Die hypocrisie moet stoppen”, stelt hij.

Het al dan niet terughalen van kinderen van IS-strijders is al langer dan vandaag een zwaar beladen politiek en juridisch debat. Zo trokken moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal – eerder veroordeeld wegens lidmaatschap van terreurorganisatie IS – al naar de rechter om de Belgische Staat te dwingen hun kinderen te repatriëren. Dit ondanks hun spot op Facebook jegens de Belgische Staat toen ze in 2015 er nog een tweede keer in slaagden om vanuit België naar Syrië te gaan.

De twee vrouwen vingen evenwel twee keer bot bij de Belgische rechterlijke macht. Zo vallen de vrouwen en hun kinderen – volgens het Brusselse hof van beroep – “niet onder het gezag van de Belgische staat”. Dat hun kinderen de Belgische nationaliteit bezitten verandert daar volgens het hof niets aan. Een (juridische) verplichting voor de Belgische Staat om hun kinderen te repatriëren bestaat dan ook niet.

“Het is onze humanitaire plicht”

Momenteel bevinden zo’n 26 Vilvoordse kinderen zich in Turkije, Syrië of Irak. Bonte is van mening dat België hen moet terughalen en gaat daarvoor een resolutie indienen. Hangt het van de socialist af, dan worden de kinderen op een veilige en gecontroleerde manier naar België begeleid. “Andere landen deden het ons al voor”, citeert De Morgen de Vilvoordse burgemeester.

Een ‘blanco check’ gaat de resolutie van de socialist evenwel niet worden. Zo stelt hij twee voorwaarden: de ouders moeten afstand doen van hun voogdij en de kinderen worden in een veilige omgeving opgevangen. “Kind en Gezin kan kijken of de gezinssituatie verantwoord is, ook de financiële situatie moet worden nagegaan”, klinkt het.

Volgens Bonte is het terughalen van de kinderen “onze humanitaire plicht”. “Bovendien zijn we verplicht om onze landgenoten consulaire bijstand te leveren”. Daarnaast is er ook een veiligheidsaspect aan verbonden. “Niet alleen voor de kinderen zelf, maar ook voor de families hier. Het onbegrip tegenover de Belgische overheid is groot”.