De ‘midterm’-verkiezingen die vannacht plaats vonden in de VS hadden een opvallend resultaatHistorisch gezien verliest de zittende president veelal en wordt hij/zij op die manier via de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in bedwang gehouden. Het zorgt doorgaans voor een evenwichtig bestuur en samenwerking over de partijgrenzen heen. Maar tegen die historische trend in wonnen de Republikeinen echter de Senaat, alwaar ze reeds een meerderheid genoten. De meerderheid in het Huis is de partij van president Donald Trump (Rep.) echter kwijt.

De politieke situatie vandaag in de VS wordt complexer door de grote polarisering die er plaatsvindt. De Democraten riepen op tot verzet en voerden, samen met de een groot deel van de reguliere media, heel extreme oppositie. Enkele maanden terug werd nog een ‘blauwe golf’ voorspeld, maar die bleef dus uit.

Meer nog, tegen de historische trend in, waar de zittende meerderheid meestal enkele zetels achteruit gaat in de Senaat wonnen de Republikeinen zelfs, zo merkt Voice of America op. In staten zoals Indiana, Missouri en Noord-Dakota kan je zelfs spreken van een ‘rode golf’. Ook de resultaten in de ‘swing states’ van Ohio en Florida zijn een opsteker voor de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.).

Het contrast met Trumps Democratische voorganger is groot. Toen Barack Obama aan de macht kwam in 2009 hadden de Democraten de meerderheid in 27 staten. Wanneer zijn termijn er op zat was dat getal nog maar 13. Zijn partij verloor toen 13 gouverneurs en 816 vertegenwoordigers op staatsniveau. In het Huis wonnen de Democraten echter afgelopen dinsdag. Sinds 1906 verloor de partij van de president gemiddeld 30 en 4 zetels in het Huis en de Senaat.

Republikeinse senaat groeit onder Trump

Er zijn natuurlijk belangrijke details die meespelen. Dat de Republikeinen het goed gingen doen in de Senaat was te voorspellen. Er stonden deze keer maar 8 zetels voor hen op het spel, terwijl de Democraten er 25 moesten verdedigen.

Toch valt het op dat bijna alle Democratische Senatoren die meewerkten aan de hetze tegen Opperrechter Brett Kavanaugh afgestraft werden. Omgekeerd had Trump dan weer de meeste energie gestoken in belangrijke staten voor de Senaatsverkiezingen.

House of Representatives

Zittend president Bill Clinton (Dem.) verloor in 1994 in het Huis 52 zetels, president George Bush Jr. (Rep.) in 2006 30 en Obama (Dem.) maar liefst 63 in 2010. Alle drie presidenten werden echter herverkozen. Trump verloor rond de 30 Republikeinen in het Huis (althans volgens de huidige resultaten), onder wie heel wat anti-Trump figuren. Hiermee weerspiegelt hij iets slechter het gemiddelde verlies sinds WOII in de Huis en gaat hij tegen de trend in voor de Senaat. De aandacht voor migratie blijft dus vruchten afwerpen, zo denken enkele analisten. De herverkiezing van Trump in 2020 lijkt dan ook waarschijnlijk.

Het is sinds 1906 maar 3 keer gebeurd dat de partij van de president er op vooruitging in het Huis. De laatste keer was in 2002 na de aanslagen van 11 september. De andere 2 keren waren in 1934 en 1998.

(Lees verder onder de tweet.)

Bovendien draait het Huis al jaren vierkant in de VS en wordt er erg weinig beslist. Het is de Senaat die zorgt voor de benoemingen, van bij de FBI tot de Federal Reserve en, wellicht het belangrijkste: het Hooggerechtshof. Zo houden de Republikeinen de sleutel in handen om conservatieve ‘constitutionalisten’ te kiezen die de Grondwet volgen ‘zoals die bedoeld werd’, en geen nieuwe wetten uitvinden zoals progressieve rechters vaak doen. Ook een impeachment-procedure tegen Trump zal niet zomaar lukken.

Democratische overwinning?

Toch is de overwinning in het Huis goed nieuws voor de Democraten die er voor het eerst sinds 2010 weer de meerderheid hebben. Ook lijkt Virginia een blauwe staat geworden. Op 7 december is er weer een deadline over het budget en de Democraten kunnen op die manier weer de gesprekken over een muur aan de grens tegenhouden. Een ‘shutdown’ van de overheid loert dan om de hoek.

Het is de Senaat die zorgt voor de benoemingen, van bij de FBI tot de Federal Reserve en, wellicht het belangrijkste: het Hooggerechtshof

Naast de verschuivingen in de Senaat en het Huis komen de Democraten uit op 23 gouverneurschappen (+7) en de Republikeinen op 27 (-6). (Alaska werd bestuurd door een onafhankelijke die verloor.)

De Democraten kunnen echter niet onverdeeld gelukkig zijn met de historisch eerder magere resultaten. Bovendien haalden de Republikeinen ook heel wat symbolische overwinningen. Zo won Ron DeSantis (Rep.) het gouverneurschap in Florida ten nadele van Andrew Gillum (Dem.). Nochtans hadden de Democraten er zwaar op ingezet om er de eerste zwarte gouverneur te laten verkiezen. In Texas, een provincie die door demografische transitie steeds meer naar links opschuift, verloor Democratische wonderboy Beto O’Rourke dan weer van de conservatieve Ted Cruz (Rep.). Dit ondanks dat O’Rourke veel meer middelen tot zijn beschikking had.

HUIS
Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

SENAAT
Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/