Mogelijks zullen reizigers binnenkort niet langer de bus van De Lijn kunnen nemen aan het Brusselse Noordstation. De illegale transitmigranten die er verblijven zorgen er voor te veel overlast en bovendien maken ze het er enorm onveilig. “Als Brussel niet snel ingrijpt, zal De Lijn er geen reizigers meer oppikken”, aldus minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan Het Laatste Nieuws.

De problematiek van illegalen in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Twee jaar geleden was het aantal illegale migranten in het Brusselse Maximiliaanpark zo groot dat het zelfs wereldnieuws werd. Honderden, misschien zelfs duizenden illegalen verbleven er in tenten in hartje Brussel, met wantoestanden tot gevolg. Het kamp werd ontruimd, maar het probleem werd nooit helemaal opgelost.

Tot op de dag van vandaag verblijven er nog steeds honderden of misschien zelfs duizenden illegalen in en rond het intussen beruchte Brusselse park, wat voor veel overlast en onrust zorgt in en rond het park. Zo werd enkele weken geleden nog een agent neergestoken door een illegale migrant. De politieke druk voor een oplossing voor het Maximiliaanpark stijgt dag na dag. De Brusselse regering roept ambtenaren op om de omgeving van het park te vermijden vanwege het gevaar.

Nu het kouder wordt, trekken de illegalen massaal naar het overdekte Brusselse Noordstation. De overlast is er enorm. Vrouwen worden er lastiggevallen, reizigers worden aangeklampt, afval wordt overal rondgeslingerd en de muren van het station worden gebruikt als toilet. Er zijn overal uitwerpselen te vinden met een erg doordringende stank in het station als gevolg.

(Lees verder onder de tweet.)

De Lijn

De overlast is er zo groot dat de dienstverlening van De Lijn in het gedrang komt. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) waarschuwt dat de stad Brussel het probleem snel moet aanpakken, anders zullen er binnenkort mogelijk geen bussen van De Lijn meer in het station stoppen. “Als Brussel niet snel ingrijpt, zal De Lijn er geen reizigers meer oppikken”, aldus Weyts aan Het Laatste Nieuws.

“Het afval stapelt zich op, er liggen uitwerpselen, de voedselbedeling blokkeert de perrons, er duiken geïmproviseerde slaapplaatsen op en er zijn verschillende veiligheidsincidenten”, stelt Weyts. Het aantal diefstallen steeg er dit jaar met maar liefst 82%. “Reizigers en personeelsleden voelen zich niet meer veilig.” 

Weys roept zijn Brusselse collega’s op om mee te werken aan een oplossing. “Ofwel grijpen we samen in, ofwel blijft de dienstverlening van De Lijn aan het Noordstation niet gegarandeerd”, klinkt het. “Wie naar het Noordstation pendelt om de trein te nemen zal daar worden afgezet, maar reizigers zullen niet langer aan het station op de bus kunnen stappen. Ze zullen dan moeten wandelen tot aan de volgende bushalte, Rogier.”