Fouad Belkacem, voormalig kopstuk van terreurorganisatie Sharia4Belgium,  gaat in beroep tegen de intrekking van zijn Belgische nationaliteit. Dat stelt zijn advocate aan VTM Nieuws. Belkacem wil absoluut vermijden dat hij uitgewezen wordt naar Marokko. “Voor zijn familie zou dat een ramp zijn en voor hem nog een grotere”, aldus zijn advocate. 

In 2016 werd Fouad Belkacem als leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium veroordeeld tot 12 jaar cel een geldboete van 30.000 euro. Vervolgens werd de procedure om hem de Belgische nationaliteit te ontnemen in werking gezet, iets wat Belkacem koste wat kost wil vermijden. Vorig jaar trouwde Belkacem in de gevangenis van Hasselt, met goedkeuring van bevoegd schepen Brigitte Smets (sp.a). Mogelijk was er sprake van een gedwongen huwelijk om op die manier zijn Belgische nationaliteit te verzekeren.

Eind 2016 werd immers de procedure gestart om de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem af te nemen. Na een lange procedureslag besliste het Antwerps parket-generaal ruim een week geleden om Belkacem’s Belgische nationaliteit af te nemen.

“Veiligheid van meneer Belkacem in het gedrang”

Maar Belkacem gaat nu dus in beroep bij het Hof van Cassatie om die beslissing aan te vechten. Het zou echter gaan om een tussenstap. Belkacem en zijn advocate Liliane Verjauw willen immers naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar dat kan pas wanneer alle rechtsmiddelen in ons land zijn uitgeput. De kans op een positieve uitspraak bij het Hof van Cassatie is klein, stelt Belkacem’s advocate, maar bij het Europees Hof zou die kans veel groter zijn.

Na de beslissing om de Belgische nationaliteit van Belkacem in te trekken stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat hij Belkacem zo snel mogelijk ons land wil uitzetten. Hij zou dan naar Marokko worden gerepatrieerd, wat Belkcam zelf absoluut wil vermijden.

“Daar komt de veiligheid van meneer Belkacem in het gedrang”, stelde zijn advocate Liliane Verjauw. “Voor zijn familie zou dat een ramp zijn en voor hem nog een grotere. In dergelijke landen zijn de democratische waarden soms ver zoek. Ik ga een uitwijzing dan ook aanvechten met alles wat in mijn macht ligt.”