Met zo’n 185 euro per megawattuur (MWh) staan de Belgische stroomprijzen bijna op recordniveau. De reden? Problemen met de kerncentrales, een stijgende vraag en de Duitse energievoorziening. Immers, zo weet zakenkrant De Tijd, onze oosterbuur gebruikt Nederlandse, Belgische en Franse stroomnetten. Het gevolg volgens Febeliec-directeur Peter Claes? Ons land kan minder stroom importeren wat resulteert in hogere prijzen. 

Problemen met de kerncentrales en het goede weer stuwen de Belgische stroomprijzen naar recordhoogten. Zo bedraagt de groothandelsprijs vandaag zo’n 185 euro per megawattuur. In onze buurlanden liggen de stroomprijzen verschillende malen lager. Zo staat deze in Nederland op 66 euro, in Frankrijk op 115 euro en in Duitsland op 55 euro.

“Niet erg marktconform, niet echt vriendelijk en eigenlijk ook onwettig”

Volgens zakenkrant De Tijd zijn – naast het koude weer – ‘loop flows’ eveneens een factor van betekenis wanneer het gaat over de hoogte van de Belgische stroomprijs. Deze elektriciteitsstromen die van het noorden van Duitsland, over hoogspanningslijnen van de buurlanden, naar het zuiden van het land vloeien, zorgen ervoor dat een groot deel van het Belgische net bezet raakt. Dit heeft – althans volgens Claes – tot gevolg “dat ons land minder stroom kan importeren en de prijzen hier stijgen”.

Nieuw is deze situatie evenwel niet. Zo waarschuwde energieregulator CREG eerder nog voor prijsstijgingen als gevolg van deze ‘loop flows’. “Dat is niet erg marktconform, niet echt vriendelijk en eigenlijk ook onwettig. Want het gaat in tegen een Europese verordening”, stelt Claes tegenover De Tijd.