Premier Charles Michel (MR) zal binnenkort namens ons land het VN-migratiepact van Marrakesh ondertekenen. Hij zal hiervoor desnoods zelf naar Marrakesh trekken, alwaar de tekst volgende maand moet ondertekend worden. Dat melden bronnen aan De Standaard. Regeringspartij N-VA vindt de huidige tekst “zeer problematisch” en wil het pact dan ook niet ondertekenen. Het staat daarbij echter alleen in de regering en staat dus met de rug tegen de muur. 

De laatste dagen is er veel te doen geweest over het VN-migratiepact van Marrakesh. Officieel betreft het een juridisch niet-bindend document van de Verenigde Naties dat beginselen voor de omgang met vluchtelingen en migranten vastlegt. De nadruk ligt op het faciliteren van “veilige, ordelijke legale migratie ten voordele van iedereen” en is een uitbreiding van de rechten van migranten.

Volgens critici is de tekst echter bijzonder eenzijdig pro-migratie en kan de zogenaamde ‘soft law’ verregaande gevolgen hebben. Zo zou de grens tussen legale en illegale migratie vervagen, zouden illegalen meer rechten krijgen, moet de overheid het positieve karakter van migratie benadrukken en wordt immigratie enkel en alleen gezien “als bron van welvaart, innovatie en duurzame ontwikkeling”.

N-VA met rug tegen de muur

Grootste regeringspartij N-VA, onder druk gezet door een deel van de eigen achterban en oppositiepartij Vlaams Belang, kwam gisteren voor het eerst met een officiële mededeling over het pact naar buiten. De partij noemt het pact “zeer problematisch” en stelde dat standpunt ook te zullen verdedigen in de regering.

(Lees verder onder de tweet.)


Maar met dat standpunt lijkt N-VA moederziel alleen te staan binnen de regering. Open Vld en CD&V stelden al achter het migratiepact te staan, en premier Michel is dan ook van plan het pact te (blijven) steunen, zo blijkt dus uit nieuwe interne informatie van De Standaard. Michel zal daarvoor desnoods zelf naar Marrakesh afreizen.

De N-VA staat dus met de rug tegen de muur. Heel wat van de eigen kiezers wil echter dat ze het pact van tafel vegen, net als het Vlaams Belang. Die partij roept N-VA nu op om de stekker uit de regering te trekken.