In Melbourne, Australië zijn twee mensen gewond geraakt nadat een messentrekker hen aanviel. De politie schakelde de aanvaller uit door hem neer te schieten in de borst. De aanvaller – een man van Somalische afkomst – overleed later aan zijn verwondingen, zo weet The Guardian. Op beelden is te zien hoe een gekleurde man met een baard, gekleed in een typisch Midden-Oosterse tuniek, enkele agenten aanvalt. Getuigen meldden tevens dat de aanvaller “Allahoe akbar” riep. Wellicht betreft het dus een geradicaliseerde moslim. Ook de politie spreekt intussen over “terrorisme”. De man bleek ook gasflessen in zijn brandende wagen opgeslagen te hebben.

Op schokkende beelden gemaakt door getuigen is te zien hoe vandaag een aanslag in het Australische Melbourne plaatsvond. Een gewapende man haalt op de beelden uit naar verschillende politieagenten terwijl een wagen op de achtergrond in brand staat. Een omstander duwt terwijl met een winkelwagen tegen de aanvaller in een poging om de aanvaller uit te schakelen. De politie schiet tenslotte de aanvaller dood. Later onderzoek toonde aan dat de terrorist ook gasflessen mee had in zijn wagen die afbrandde, maar gelukkig geen verdere slachtoffers veroorzaakte.

Messentrekker roept “Allahoe akbar” en veroorzaakt chaos in Melbourne

De politie kwam aanvankelijk ter plaatse na meldingen over de autobrand, maar al snel werden ze belaagd door de gewapende bestuurder. “Tegelijkertijd riepen omstanders dat mensen waren neergestoken”, licht een politiewoordvoerder toe. Aanvankelijk werd niets gecommuniceerd over de motivatie van de man, maar nu spreekt de Australische politie over een terreurdaad. De dader is van Somalische afkomst. The Mirror bracht al eerder dat de dader “Allahoe akbar!” riep. Ook de kledij van de messentrekker deed reeds een radicale islamitische opvatting vermoeden.

De burgemeester van Melbourne, Sally Capp (onafhankelijk), liet via een Twitter-video weten dat ze hoopt dat alle inwoners “samen kunnen werken om elkaar te steunen”. Ze liet ook weten veel dankbaarheid te voelen ten aanzien van de nooddiensten van Melbourne. “Melburnians kunnen zich verzekerd voelen door de snelle respons van de Victoria-politie en de nooddiensten die snel, moedig en effectief werkten om het gevaar te beperken en de situatie te beveiligen.”