Ambtenaren mogen niet meer te voet langs het Brusselse Maximiliaanpark wandelen. Dat stelt de socialistische vakbond ACOD nadat er op korte tijd verschillende ambtenaren aangevallen en beroofd zijn door illegalen. “Het gaat om 7 diefstallen sinds 1 oktober, waarbij vooral gsm’s of laptops zijn afgerukt”, klinkt het aan De Standaard.

De problematiek van illegalen in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Ze hangen rond in en rond het Brusselse Maximiliaanpark en zorgen er voor bijzonder veel overlast en criminaliteit. Zo werd enkele weken geleden nog een agent neergestoken door een illegale migrant.

Begin vorige maand riep de Brusselse regering ambtenaren al eens op om het Maximiliaanpark – dat vlakbij verschillende kantoren ligt – te vermijden. “Gezien de huidige sociale context en de donkere dagen is het voor uw veiligheid het beste om het Maximiliaanpark te vermijden en te focussen op goed verlichte hoofdwegen”, klonk het toen. In de tussentijd is de situatie er niet beter op geworden, integendeel.

Aangevallen en beroofd

Op korte tijd werden 7 verschillende ambtenaren in de buurt van het Maximiliaanpark aangevallen en beroofd door illegalen. Monique De Ceuster (57) is één van hen. “Ik was dinsdagavond op weg naar het station toen ik langs achteren werd aangevallen”, vertelt ze aan De Standaard. “Drie mannen trokken mijn handtas en rugzak los en duwden me tegen de grond.”

De socialistische vakbond ACOD vraagt ambtenaren nu om niet meer te voet van het station naar het werk te komen, maar de pendelbus te nemen. Die werd een tijdje geleden ingelegd om de ambtenaren te beschermen. “We zijn daarvoor indertijd zelfs in het belachelijke getrokken”, zegt Jan Van Wesemael van de socialistische overheidsvakbond ACOD aan De Standaard. “Maar deze nieuwe voorvallen tonen aan dat we wel degelijk gelijk hadden en dat de omgeving gevaarlijk is. Ik hoop dat de ambtenaren dus zo veel mogelijk gebruikmaken van die pendelbus.”