Op sociale media is ophef ontstaan over een filmpje waarin een groepje allochtonen een Vlaamse vlag verbrandt. Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden, deelde het filmpje op Facebook. Intussen werd het ruim 6.000 keer gedeeld. Onze grootouders draaien zich nu om in hun graf….”, klinkt het onder meer in de reacties.

“Racisten”, klinkt het onder meer op de gemaakte videobeelden. Een groepje allochtonen (of migranten) staat rond de Vlaamse vlag en probeert de vlag in brand te steken. “Burn the shit down”, roept iemand wanneer er een vlam in de vlag komt. “Burn them before they grow!”

“In ruil voor onze gastvrijheid”

Dries Van Langenhove, oprichter van het de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden, deelde het filmpje op Facebook. “Dit is wat we krijgen in ruil voor onze gastvrijheid”, aldus Van Langenhove. Het filmpje werd intussen veelvuldig gedeeld (ruim 6.000 keer) en meer dan 200.000 keer bekeken. Mensen reageren verontwaardigd op de beelden.

“Doe dit met een Turkse vlag of een ander gelukzoekers land en het staat in alle kranten en komt een ganse week op tv”, stelt iemand. Laten we met zijn allen dit filmpje naar VRT en VTM sturen en vragen om ‘een onderzoek’ ala S&V…” Iemand anders reageert: “Onze grootouders draaien zich nu om in hun graf…. Waarom hebben zij destijds gestreden en hun leven gelaten?”