Een Brusselse politieagent is deze ochtend aangevallen door een wilde messentrekker. Het incident vond plaats omstreeks 05u30 en dit aan het politiecommissariaat op de Kolenmarkt, in het centrum van Brussel. “De agent is gewond, maar niet in levensgevaar”, zo bevestigt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere aan Het Laatste Nieuws. Ondanks dat meerdere getuigen de aanvaller “Allahoe akbar!” hoorden roepen, ging men aanvankelijk niet uit van een terroristisch motief. De dader, een dertiger van Arabische origine, werd snel geneutraliseerd. Tot vorige maand was hij nog opgesloten. Intussen is toch een terreuronderzoek geopend.

Het slachtoffer, een agent die op de wacht stond voor het commissariaat, werd plots in de hals gestoken door zijn aanvaller. Snel hierna kon de agressor echter neergeschoten worden door een collega-agent. “Beide mannen werden naar het ziekenhuis gebracht”, zegt Van de Keere nog in Het Laatste Nieuws. Geen van de twee zou in levensgevaar zijn.

Man die agent stak en volgens getuigen “Allahoe akbar!” riep tot vorige maand opgesloten

Meerdere getuigen verklaren dat ze de messentrekker “Allahoe akbar!” hoorden roepen, een islamitische credokreet (“Allah is groot!”) die wel vaker gebruikt wordt tijdens islamistische aanslagen. Maar vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) communiceerde via Het Nieuwsblad aanvankelijk dat het “voor zover we momenteel weten niet om een terroristische daad” ging. Het parket heeft intussen wel een onderzoek geopend voor moordpoging in terroristische context, maar blijft weigeren zich uit te spreken over het motief.

De dader, genaamd Issam T. (33), staat bekend voor wapenhandel en diverse geweldpogingen. Hij was tot vorige maand nog opgesloten, maar werd in oktober vrijgelaten door de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank. Dit ondanks een negatief advies van het parket. Hij werd in 2014 geïnterneerd (het opsluiten van criminelen met een psychische aandoening) na een poging tot doodslag en verboden wapendracht. De man werd nog niet verhoord.

Via Twitter reageerden reeds verschillende politici. Jambon noemt de aanval een “alweer laffe daad tegenover onze politiemensen”. Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel, spreekt dan weer zijn steun uit voor “de gewonde politieman en de andere agenten die zijn tussengekomen om de man de neutraliseren”, zo luidt de tweet van de burgemeester. “Elke dag zorgen agenten van onze politiezone maar ook van andere zones ervoor dat onze burgers veilig zijn. Ze verdienen meer dan ooit ons respect en onze steun.”

ADVERTENTIE