Drie kamikazes voerden een zelfmoordaanslag uit op het Chinese consulaat in de Pakistaanse stad Karachi. De aanval werd opgeëist door het ‘Baloch Liberation Army’ (BLA), een separatistische beweging uit de provincie Beloetsjistan. De groepering beschuldigt de Pakistaanse overheid en de Chinezen ervan hun regio uit te buiten.

Drie kamikazes kwamen om toen ze met een bomauto het Chinese consulaat in de Pakistaanse stad Karachi probeerde binnen te rijden. Er kwamen zeker twee politieagenten om het leven bij de aanval. Al het Chinese personeel dat aanwezig was op het consulaat is ongedeerd.

Separatisten uit Beloetsjistan

De aanval werd opgeëist door het ‘Baloch Liberation Army’ (BLA), een separatistische beweging uit de provincie Beloetsjistan. De groep verzet zich vaker tegen Chinese projecten in het mineraalrijke Beloetsjistan. China heeft een sterke aanwezigheid en veel economische belangen in Pakistan. De opstandelingen beschuldigen de Chinezen en de Pakistaanse regering ervan de regio uit te buiten. Ondanks de grote mineraal- en aardgasreserves is Beloetsjistan de armste provincie van het land.

Buurland en rivaal India veroordeelde de aanval snel. India en Pakistan beschuldigen elkaar regelmatig van geweld in elkaars landen en Pakistan heeft India er lang van beschuldigd de opstandelingen in Beloetsjistan te steunen. India beschuldigt Pakistan er dan weer van islamistische militanten in Kasjmir te steunen.