De 4 leden van de Vlaamse Jeugdraad die ontslagen werden na de reportage over Schild & Vrienden zijn vervangen. Al hun vervangers zijn van buitenlandse origine en bovendien werden ze nooit verkozen. Dit zorgt voor heel wat kritiek zorgt opcsociale media. “Ik dacht dat de Vlaamse jeugdraad voor diversiteit stond. Waarom deze discriminatie ten opzichte van autochtone Vlamingen?”

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Met een team van 8 adviseurs en 8 jeugdwerkers verlenen ze adviezen aan de Vlaamse regering over zaken met betrekking tot jongeren. Zo adviseerde de Vlaamse Jeugdraad bijvoorbeeld nog om het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs af te schaffen.

Na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden werden 4 leden van de Vlaamse Jeugdraad aan de deur gezet. De betrokkenheid van een aantal leden met Schild & Vrienden en hun intenties – de Vlaamse Jeugdraad “verrechtsen” – brachten de organisatie ernstige schade toe, klonk het. “We werden verplicht om een moeilijke beslissing te nemen. Maar: we blijven geloven in de kracht van een debat dat verrijkt wordt door diverse stemmen.”

Migratieachtergrond

Vandaag werden de ontslagen raadsleden vervangen. Hun vervangers zijn de 25-jarige Jad Zeitouni, de 19-jarige Félicia Mukendi, de 21-jarige Ivo Shimwa en de 22-jarige Maya Vandevelde. In november 2017 waren zij al kandidaat-jongerenadviseur, maar ze werden niet verkozen. Nu mogen ze dus toch hun opwachting maken in de Vlaamse Jeugdraad.

Opvallend: alle vervangers hebben een migratieachtergrond. Op sociale media weerklinkt bijzonder veel kritiek. “Ik dacht dat de Vlaamse jeugdraad voor diversiteit stond. Waarom deze discriminatie ten opzichte van autochtone Vlamingen? Bovendien zijn ze niet eens verkozen”, klinkt het onder meer. Perfecte weerspiegeling van de Vlaamse jeugd -> geen autochtone Vlamingen meer, puik gedaan”, reageert iemand ironisch. 

(Lees verder onder de tweet.)

Ook Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes reageert verbolgen op het nieuws. “4 (verkozen) rechtse jongeren werden uit de jeugdraad gezet. 4 nieuwkomers (toevallig allemaal met buitenlandse achtergrond) worden nu opgenomen in de raad. Blij dat we met VBJ ons vertrouwen in dat extreem-links subsidieclubje hebben opgezegd”, aldus Claes.