Deze week ging het proces tegen de moordenaars en verkrachters van de 21-jarige Zuid-Afrikaanse studente Hannah Cornelius van start. Zij werd in mei 2017 door een viertal zwarte mannen overvallen nadat ze een vriend thuis afzette na een feestje. Diezelfde nacht werd ze verkracht en werd haar hoofd ingeslagen met een rots.

Het proces tegen de daders is deze week van start gegaan. De feiten dateren van 26 mei 2017. Hannah Cornelius voerde haar medestudent en vriend Cheslin Marsh die avond naar huis na een feestje in Stellenbosch. Toen Hannah voor de flat van Cheslin parkeerde, doken plots vier mannen op. Een van de bendeleden hield door het open raam van de auto een schroevendraaier tegen de borst van Hannah, terwijl een ander bendelid een mes tegen de rug van Cheslin hield.

Verkracht en hoofd ingeslagen met rots

De criminelen zouden volgens Cheslin “zit stil of ze sterft” gezegd hebben. Hij werd daarop beroofd van zijn geld en zijn gsm en werd in de kofferbak van de auto opgesloten. Daarop reden de overvallers met de auto van Hannah – met de studente nog steeds in de wagen – naar een drugsdealer, waar het viertal ‘crystal meth’ kocht die ze vervolgens oprookten.

De vriend van Hannah werd daarop uit de auto gesleept in het struikgewas. De aanvallers zouden zijn hoofd op een rots gelegd hebben, waarna ze met bakstenen tegen zijn schedel sloegen tot ze dachten dat hij dood was. Cheslin kwam enkele uren later terug bij en strompelde naar een nabijgelegen huis om alarm te slaan.

Toen was het kwaad reeds geschied. Hannah was bij een wijngaard de struiken in gesleept en werd door drie van de criminelen verkracht. Haar hoofd werd ingeslagen met een grote steen. Ook had ze een steekwonde in de hals.

(Lees verder onder de tweet.)

Rechtszaak

Cheslin Marsh moest deze week getuigen voor de rechtbank en brak herhaaldelijk in tranen uit. Hij is nog altijd doof aan één oor als gevolg van de verwondingen. Vier zwarte mannen – Vernon Witbooi, Geraldo Parsons, Nashville Julius en Eben Van Nieberk – werden in staat van verdenking gesteld en aangeklaagd voor moord, ontvoering, diefstal en verkrachting. Vlak na de verkrachting van Hannah zou het viertal – nog steeds onder invloed van drugs – nog een reeks vrouwen hebben overvallen met het gestolen voertuig.