Bij de Poolse provincie- en gemeenteraadsverkiezingen wint de nationaalconservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Toch scoort de partij op een aantal vlakken minder goed dan gehoopt, wat ertoe leidt dat ook de oppositie de overwinning claimt.

De Poolse regeringspartij, het conservatieve en nationalistische Recht en Rechtvaardigheid (PiS), boekte gisteren bescheiden winst in de Poolse lokale en regionale verkiezingen volgens de laatste exitpolls. PiS behaalt in verschillende Poolse provincieraden een absolute meerderheid van de zetels. “We hebben gewonnen […] en dit belooft veel goeds voor de toekomst, vooral voor de parlementsverkiezingen”, aldus PiS-leider Jaroslaw Kaczynski.

Conservatieve regeringspartij PiS wint

PiS behaalde volgens de exitpolls 32,3 procent van de stemmen voor de provincieraden, tegenover 24,7 procent voor het Burgerplatform, een coalitie van oppositiepartijen. Het resultaat is slechter dan de 37,6 procent die PiS bij de parlementsverkiezingen in 2015 behaalde, maar beter dan de 26,9 procent die de partij bij de vorige lokale verkiezingen in 2014 behaalde.

Hoewel PiS winst boekt, blijft het resultaat toch onder de verwachtingen van de Poolse conservatieven. “We moeten werken, werken en nog meer werken”, zei Kaczynski toen de exitpolls bekendgemaakt werden. “De verkiezingscampagne begint.”

Ook oppositie claimt overwinning

Ook de oppositie claimt de overwinning. Zo lijkt de pro-EU kandidaat Rafal Trzaskowski te winnen in de hoofdstad Warschau. Met 54,1 procent van de stemmen zou hij zijn tegenstander van PiS, Patryk Jaki, verslaan. Als dat resultaat bevestigd wordt zal er geen tweede kiesronde in Warschau plaats hoeven te vinden. Ook in vele andere Poolse grootsteden slaagden de PiS-kandidaten er niet in een absolutie meerderheid te krijgen.

De oppositie geeft ook een positieve draai aan het resultaat door erop te wijzen dat de twee belangrijke anti-PiS partijen nationaal 41 procent halen, meer dan PiS dus. De verkiezingen van zondag waren de eerste test voor het beleid van PiS. Hoewel de partij sinds 2015 een absolute meerderheid op nationaal niveau heeft, heeft een deel van het regeringsbeleid geleid tot protesten. Ook kwam het herhaaldelijk tot conflicten tussen Warschau en Brussel.