De blanke Boeren krijgen de steun van de Zoeloes – de grootste etnische groep in Zuid-Afrika – in hun strijd tegen de plannen van president Cyril Ramaphosa (ANC) om land te onteigenen zonder compensatie.  Zoeloekoning Goodwill Zwelithini heeft aangekondigd dat zijn bevolkingsgroep zal samenwerken met AfriForum en de Boeren.

Ook de Zoeloes, de grootste etnische groep in Zuid-Afrika, verzetten zich tegen de plannen van president Cyril Ramaphosa (ANC) om land te onteigenen zonder compensatie. Zoeloekoning Goodwill Zwelithini heeft aangekondigd dat zijn bevolkingsgroep zal samenwerken met AfriForum, een burgerrechtenorganisatie die opkomt voor de belangen van de blanke Afrikaners en andere minderheden.

Steun Zoeloes cruciaal in verkiezingen

“De Zoeloe-natie waar ik het over heb, zal niet bestaan als we geen voedsel hebben. Daarom zeg ik dat boeren dichterbij moeten komen zodat we kunnen bespreken wat we kunnen doen als we praten over landbouw en de beschikbaarheid van voldoende voedsel in het land. Dat is waarom ik AfriForum van de Boeren vraag om ons te komen helpen”, zegt Zwelithini. “Omdat de Boeren hun werktuigen neerlegden, zodra de overheid begon te praten over de onteigening van land, onteigening zonder compensatie, is er geen voedsel in Zuid-Afrika.”

Zwelithini maakt meteen duidelijk president Ramaphosa en het Afrikaans Nationaal Congres weleens de steun van de Zoeloes zou kunnen verliezen bij de volgende verkiezingen. Hoewel koningen geen officiële macht hebben in het moderne Zuid-Afrika, hebben ze nog steeds de loyaliteit van miljoenen mensen en worden ze in de grondwet erkend als traditionele leiders. De Zoeloes vertegenwoordigen meer dan één vijfde van de Zuid-Afrikaanse bevolking, dus het is van belang voor Ramaphosa om de groep te vriend te houden.

De koning wil de garantie van president Ramaphosa dat zeven miljoen hectare stamgrond, in bezit van het ‘Ingonyama Trust’ van koning Zwelithini, niet wordt aangetast. “Iedereen die door ons gekozen wil worden, moet hier komen knielen en zich ertoe verbinden dat ik het land nooit zal worden aangeraakt”, zegt de Zoeloekoning. “Hij [Ramaphosa] moet hier komen […] en een overeenkomst tekenen dat het land van de Zoeloes niet zal worden aangeraakt.”