Annick De Ridder (plaats twee op de Antwerpse N-VA-lijst) en Sevilay Altintas (plaats tien) gaven een lezing aan Misiad, een Turkse zakenclub die banden heeft met Milli Görus en de Grijze Wolven, zo blijkt uit berichtgeving van De Morgen. Een “tendentieus” artikel reageert N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann tegenover BELGA.

Altintas, een oncologe met Turkse roots, kreeg vanuit de Turkse gemeenschap naar eigen zeggen veel vragen over haar keuze voor de N-VA. “Ze wordt daarvoor al een tijd opgejaagd door bepaalde mensen uit de Turkse gemeenschap en wilde nu haar verhaal doen”, stelt N-VA-woordvoerder Pohlmann. Dat verhaal kwam volgens De Morgen neer op het klassieke N-VA-verhaal over rechten en plichten. De N-VA-kandidate kreeg vanuit het publiek vooral vragen omtrent islamitisch onderwijs, hoofddoeken achter het loket en de erkenning van moskeeën. “Ik wil er niet enkel zijn voor de Turkse kiezer, maar voor alle kiezers”, verklaarde Altintas bij de Turkse zakenclub.

Het probleem? De Morgen bracht aan het licht dat Ethem Kışlalı, de voorzitter van de zakenclub, in het verleden directeur-generaal van Milli Görus was. Daarnaast is de algemeen directeur van de zakenclub in Turkije, Feridun Öncel, een oud-politicus van de MHP, een extreemrechtse partij verbonden aan de Grijze Wolven. Misiad zelf is – althans volgens ondervoorzitter Kadir Yücelbaş“onpartijdig”. “Wij zijn geen Grijze Wolven. Wij staan open voor alle ondernemers, los van hun politieke voorkeur”.

Vervelend voor N-VA

Eerder deze maand publiceerde de N-VA een filmpje waarin viel te zien hoe kandidaten van andere partijen dweepten met de Grijze Wolven. Één CD&V-kandidaat werd als gevolg van dat filmpje uit de partij gezet. Dit valt volgens Pohlmann evenwel niet te vergelijken met de aanwezigheid van De Ridder en Altintas. “Een lezing over het verhaal van N-VA is uiteraard iets helemaal anders dan kandidaten die zelf betrokken zijn bij dergelijke organisaties en hun propaganda mee verspreiden”, reageert hij tegenover BELGA.

Daarnaast bewijst het artikel van De Morgen volgens hem “hoe er vanuit Turkije druk wordt gezet op de Turkse gemeenschap in ons land en hoe die geïnfiltreerd wordt door extreemrechtse figuren”. “In zowat elke Turkse organisatie duiken wel bedenkelijke figuren op”, klinkt het bij de N-VA-woordvoerder.