WoninGent-schandaal: “Bij Groen zijn de lichten uitgegaan”

0
1545

Een VRT-reportage legde zondag de erbarmelijke toestanden in Gentse sociale woningen bloot. Zo worden afgekeurde panden verhuurd aan meer dan 500 euro per maand en klagen bewoners over schimmel op de muren of rotte steunbalken. De kritiek ten aanzien van Gentse bestuurspartijen Groen en sp.a is sindsdien flink gegroeid. In een kritisch interview werd schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) op de grill gelegd, maar zij bleef haar ontwijkende antwoorden herhalen omtrent de verantwoordelijkheid van het Gentse stadsbestuur. “Op het hoofdkwartier van Groen zijn vanavond de lichten uit gegaan”, reageerde veteraan-journalist Walter Zinzen in ‘Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan’. “Dit is een van de treurigste en slechtste politieke interviews die ik in lange tijd gezien heb.”

Het zijn moeilijke tijden voor het Gentse stadsbestuur. Enkele dagen voor de verkiezingen bleek uit het VRT-programma ‘Iedereen kiest’ dat verschillende Gentse sociale woningen van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent alles behalve in orde zijn. Zo worden afgekeurde panden verhuurd en klagen bewoners over schimmel op de muren. Het parket is een onderzoek gestart en analisten voorspellen slecht electoraal nieuws voor de coalitie van de partij van burgemeester Daniël Termont (sp.a), Open Vld en Groen.

Groen na nieuws over schimmel in sociale woningen: “Geen enkel kind mag opgroeien met schimmel op de muren”

Termont weigerde dinsdagavond echter voor de VRT-camera’s te reageren op de onthullingen, waarna schepen Elke Decruynaere het stadsbeleid moest verantwoorden. Maar dat bleek moeilijker dan verwacht. De journalist die het interview afnam hamerde door met zijn kritische vragen rond politieke verantwoordelijkheid, maar Decruynaere bleef met hetzelfde ontwijkende antwoord herhalen dat “geen enkel kind mag opgroeien met schimmel op de muren.”

Hiernaast werd tot driemaal toe onhandig de vraag ontweken of men op de hoogte was dat er meer dan 500 euro huur betaald wordt door sociale huurders voor afgekeurde woningen. De VRT-journalist gaf zijn vraag hierna extra druk: “De man die jarenlang bij u kabinetschef was, is ondervoorzitter van WoninGent (de ecologist Marc Heughebaert, red.). Hadden jullie dit niet moeten weten en hier veel sneller ingrijpend op moeten ingrijpen?” Decruynaere bleef echter ontwijken.

“Ik denk dat op het hoofdkwartier van Groen vanavond de lichten zijn uit gegaan, want dit is een van de treurigste en slechtste politieke interviews die ik in lange tijd gezien heb. Deze dame slaagt er niet in zelfs maar het begin van een antwoord te formuleren op de terechte vragen die worden gesteld, en ze is zelfs niet in staat om de klassieke politieke trucjes aan te wenden om lastige vragen te ontwijken”,  zo verkondigde oud-journalist Walter Zinzen gisteravond op de Vlaamse staatsomroep als reactie. “Ze herhaalt als een mantra altijd hetzelfde.” De ooit zeer invloedrijke politieke journalist vond het zo verschrikkelijk slecht dat hij vermoedt dat de partij van Decruynaere, Groen, er flink onder zal lijden op 14 oktober.