De Rabottoren, de laatste van de drie grote sociale woonblokken aan het Rabot in Gent, wordt geplaagd door allerlei overlast. Het is een epicentrum van krakers, ‘hangjongeren’, sluikstort, junkies… De bewoners die er nog zijn moeten er dagelijks mee omgaan, tot ze elders geplaatst worden. Het gebouw zal net als de andere blokken gesloopt en vervangen worden, maar intussen mag één bewoner, die toevallig een grote hond (Rex) heeft, de hele blok bewaken. WoninGent-voorzitter Guy Reynebeau, verantwoordelijk voor de sociale woonflats, valt uit de lucht: “Die opdracht moet stoppen, te risicovol”, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws.

De Rabottoren is de laatste van de drie sociale woonblokken in de buurt van het Rabot. In de reguliere pers noemt men de wijk een ‘volksbuurt’, wat betekent dat er veel armoede is, sociale steuntrekkers, (allochtone) overlast en dergelijke meer. De Rabottoren moet tegen eind volgend jaar gesloopt worden, waardoor een deel van de flats vandaag leegstaan. “En dat trekt krakers en ander onguur volk aan,” zo schrijft men in Het Laatste Nieuws. WoninGent, de stadsorganisatie die instaat voor de sociale flats, beloofde bewaking te voorzien, maar dat loopt niet van een leiden dakje.

‘Bewaker’ WoninGent: “Met die 50 euro kan ik mijn hond eten geven”

“Hier heeft in totaal drie dagen een bewakingsfirma gestaan,” zeggen bewoners tegenover HLN. “Ze kwamen toe op vrijdag en waren weer verdwenen op maandag. Het was te duur om de blokken te bewaken. WoninGent wil gewoon geen euro meer in dit gebouw investeren omdat het toch gesloopt zal worden.”

Maar WoningGent geeft toch enkele euro’s uit, zo blijkt. Christophe (46), eigenaar van een grote Duitse scheper genaamd Rex, heeft de taak “om elke ochtend en elke avond een toertje te maken door het gebouw. Ik check of deuren goed op slot zijn en als er mensen zijn die er niet horen te zijn, dan nemen die meestal toch de benen,” zo getuigt de onopgeleide ‘bewaker’. “Ik heb een grote hond, daarom hebben ze mij aangesproken. Ik doe dit graag en met die 50 euro kan ik mijn hond eten geven.”

WoninGent-directeur: “Allemaal wettelijk in orde en verzekerd”

De bewoners waarderen het werk van hun buurman, maar stellen zich vragen over de legaliteit en risico’s die ermee gepaard gaan. “Wat [als] die man aangevallen wordt of er iets totaal mis gaat?” Karin Wouters, algemeen directeur van WoninGent, is zich van geen kwaad bewust. “Dit is geen bewakingsopdracht. Hij hoort enkel te signaleren,” aldus Wouters. “We hebben wel meer vrijwilligers die voor ons de zaken in de gaten houden. Sommigen helpen het afval buiten te zetten, anderen houden enkel een oogje in het zeil. Dit is allemaal wettelijk in orde en ze zijn allemaal verzekerd.”

(Lees verder onder de tweet.)

De voorzitter van WoninGent Guy Reynebeau – tot zondag gemeenteraadslid voor sp.a – denkt er echter anders over. “Dit kan niet de bedoeling zijn. Het gaat om een risicogebouw en die man moet daar zeker geen rondjes gaan lopen,” aldus de sp.a’er in Het Laatste Nieuws“We zullen er wel voor zorgen dat die man de normale taken zoals zwerfvuil signaleren of wat opruimen mag blijven doen voor zijn vergoeding. Ik heb opdracht gegeven om die rondes meteen te laten stoppen.”

WoninGent kwam begin deze maand evenzeer in een slecht daglicht te staan toen bleek dat onbewoonbare sociale woonsten – met vochtproblemen en schimmel – werden verhuurd aan prijzen tot boven de 500 euro. Bestuurspartijen sp.a en Groen maakten in de dagen erna een slechte beurt in de media met het stroef interview met Groen-schepen Elke Decruynaere als dieptepunt. Het kartel van sp.a-Groen verloren circa 10 procentpunten in de verkiezingen zondag.