Vorige week liep een overval op een benzinestation in Comblain-au-Pont verkeerd af. Zo schoot Dominique Castronovo (72), de uitbater van het tankstation, één van de vijf overvallers neer. “Er is duidelijk te zien dat hij op de banden van de vluchtwagen mikt”, reageert zijn advocaat.

Vorige week donderdag overvielen rond 4 uur vijf gemaskerde overvallers het Total-tankstation in Comblain-au-Pont. Uitbater Castronovo, die boven de winkel sliep, trachtte de dieven te verjagen en schoot met zijn vuurwapen meermaals op hun wagen. Één man, de 19-jarige Mohamed Soujae, liet daarbij het leven en werd door de andere overvallers een eindje verderop achtergelaten.

Castronovo, die door de onderzoeksrechter werd aangehouden op verdenking van doodslag, werd enkele dagen later onder voorwaarden vrijgelaten. “Ik heb videobeelden van de overval bekeken”, reageerde zijn advocaat Pascal Rodeyns. “Er is duidelijk te zien dat hij op de banden van de vluchtwagen mikt”. Volgens de advocaat had de uitbater een onweerstaanbare drang om de dieven af te stoppen.

Controverse

De zaak zorgt voor veel controverse in Wallonië. Zo hielden de nabestaanden van het slachtoffer begin deze week een manifestatie voor het justitiepaleis in Luik. “Hij was een goede jongen. Eerlijk. Hij was altijd blij. Ik heb dat nooit van hem gedacht. Het is niet goed wat hij heeft gedaan, maar hij mocht het niet met de dood bekopen”, stelde een aanwezige tegenover RTLinfo. Ook de andere overvallers zijn in shock. “Een echte nachtmerrie. Hij ziet het dode lichaam van zijn vriend Mohamed”, vertelt de moeder van een van de overvallers tegenover Sudpresse.

Ook voor Castronovo is er steun. “Ik ken hem persoonlijk, ik begrijp niet dat hij in de gevangenis zit, hij is 72 jaar oud, hij heeft zijn hele leven gewerkt, hij verdient dat niet, hij heeft het niet vrijwillig gedaan”, stelt een kennis van de uitbater. “Ik ken Dominique sinds ik een kind ben” getuigt een andere kennis tegenover de RTBF. “Wat hem overkomt is niet normaal. Opnieuw is er een groot rechtvaardigingsprobleem”.

ADVERTENTIE