Organisaties en culturele instanties kunnen betalen om verslaggeving te verkrijgen op de VRT-radiozenders, die meer dan 60% van de markt controleren. Voor 1.800 tot 9.750 euro krijg je ‘De Madammen’ live over de vloer.  Dat blijkt uit verslaggeving van Het Laatste Nieuws. De Vlaamse staatsomroep schermt ermee dat het gaat om een bijdrage in de extra kosten. De Vlaamse Vereniging van Journalisten denkt er echter anders over: “Dit is tegen alle deontologische regels”.

De Vlaamse openbare omroep VRT krijgt flink wat kritiek. Na onderzoek blijkt dat je als museum of theatergezelschap media-aandacht kan krijgen, bijvoorbeeld voor een nieuwe voorstelling, door genoeg geld op tafel te leggen. Voor 4.000 euro komen zo de programmamakers van ‘Culture Club’ (Radio 1) of ‘Pompidou’ (Klara) live uitzenden. Maar je kan ook verslaggeving kopen tijdens de regionale programma’s op Radio 2 – uitzendingen die veel nieuws brengen. Een stad of organisatie moet eerst 2.000 euro betalen en dan komt een reporter langs die live verslag uitbrengt tijdens het ochtendprogramma ‘Start je dag’.

VRT: “Onze programma’s behouden hun volledige redactionele onafhankelijkheid”

Volgens de VRT dekt het geld de meerkost om rechtstreeks uit te zenden. “We doen dit voor de magazines van Radio 2 regionaal, niet voor de nieuwsdienst”, reageert VRT-woordvoerder Hans Van Goethem in Het Laatste Nieuws. “Onze programma’s behouden hun volledige redactionele onafhankelijkheid bij het uitkiezen van deze samenwerkingen. Ze waken er ook over dat ze een brede waaier aan organisaties aandoen. De externe financiering is nooit de unieke bepalende factor in de keuze.” 

Maar bij waakorganisaties zien ze dat echter anders. “Dit is tegen alle deontologische regels”, zo vertelt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. “Er wordt nooit betaald voor verslaggeving.” Het nieuws over gekochte reportages is tevens omstreden omdat de Vlaamse staatsomroep op jaarbasis al 290 miljoen euro subsidies mag ontvangen.