In Leuven, de stad die sinds jaar en dag door burgemeester Louis Tobback (sp.a) wordt bestuurd, zijn honderden mensen genoodzaakt om aan te kloppen bij huisjesmelkers. Dit omwille van de krappe verhuurmarkt. De ‘panden’ – veelal gaat het om kleine kamertjes – zijn vaak in slechte staat. Een gebrek aan warm water en verwarming, ongedierte, schimmel, vocht… zijn geen uitzonderingen. ”Het bestuur weet dit, maar ligt hier niet wakker van: de huisjesmelkers hebben vrij spel”, zo zeggen experts in de VRT-reportage van ‘Iedereen Kiest’.

Wie woensdagavond naar de VRT keek kon schrijnende toestanden zien. Honderden mensen moeten in Leuven in panden van huisjesmelkers wonen. Het gaat om woonsten die verre van in orde zijn, maar toch worden verhuurd aan flinke sommen geld, soms zelfs tot boven de 600 euro. Bepaalde schattingen spreken over zo’n 2.000 kamers die door huisjesmelkers worden verhuurd.

Veelal oude studentenkoten

Veelal gaat het om oude koten die, sinds de KU Leuven investeerde in duizenden nieuwe studentenkamers, niet meer aan studenten verhuurd geraken. “En dus moeten ze op zoek naar nieuwe huurders die wel nog in die krotten willen, of beter: geen andere keuze hebben”, zo vertelt men op het OCMW aan de Vlaamse staatsomroep.

De huurders zijn vaak migranten uit Irak, Syrië, Somalië, Eritrea en Afghanistan, maar ook veel leefloontrekkers wonen in dergelijke panden. De getuigenissen die de VRT verzamelde zijn doorgaans dezelfden: “Het zit hier vol insecten, de elektriciteit werkt vaak niet, er is soms maanden geen warm water, de keuken en de badkamer staan vol schimmel…”

(Lees verder onder de tweet.)

Expert: “Dit is geen prioriteit voor het bestuur van Leuven”

Volgens deskundigen weet het bestuur wel voldoende over de problematiek, maar kiest men ervoor om er weinig of niets aan te doen. “Veel gewone Leuvenaars beseffen niet wat er zich achter die gevels afspeelt. Maar het bestuur wel. Ze kennen de huisjesmelkers en weten waar hun panden zijn”, vertelt Anna Raymaekers van armoedeorganisatie ‘De Ruimtevaart’.

Raymaekers, die haar haar masterproef deed rond armoedeproblematiek in Leuven, zegt te weten waarom het stadsbestuur van burgemeester Louis Tobback weinig doet aan de problematiek. “Dit is geen prioriteit. Ze hebben gefocust op goede kamers voor de studenten, maar dit pakken ze niet aan. Ze wachten tot de huisjesmelkers tegen de lamp lopen.”

Eerder bleek reeds uit een andere reportage van ‘Iedereen Kiest’ dat een gelijkaardig probleem zich voordoet in het Gent van burgemeester Daniël Termont (sp.a). In de Arteveldestad betreft de problematiek echter een aantal sociale woningen die in zeer slechte staat aan grote huurgelden worden verhuurd.