Het Vlaams Belang heeft in Antwerpen op haar ‘slotmeeting’ de laatste rechte lijn ingezet voor de lokale verkiezingen op zondag 14 oktober. Speciale gastspreker was Italiaanse Binnenlandminister Matteo Salvini, zo brengt BELGA. De rechtse Lega-politicus sprak de duizenden aanwezige Vlaams Belang’ers toe in een videoboodschap. De top van het Vlaams Belang bracht tijdens de bijeenkomst aan dat het cordon sanitaire – de afspraak om niet met het Vlaams Belang te besturen – de N-VA zuur zal opbreken.

Het Vlaams Belang heeft zondag in Antwerpen haar campagne rond de gemeente- en provincieraadsverkiezingen afgesloten. Duizenden militanten daagden op om de woorden van partijvoorzitter Tom Van Grieken en Antwerps kandidaat-burgemeester Filip Dewinter te horen. Ook Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) sprak de menigte toe. Speciale gast was Italiaans minister Salvini, al was het een uitgezonden optreden. De toespraken draaiden vooral rond migratie, “want ook lokaal zijn daar de meeste problemen op terug te voeren”, meent Van Grieken.

In een tot de nok gevulde zaal verwelkomde het Vlaams Belang zijn kandidaten en militanten om samen de eindspurt naar de…

Publiée par Vlaams Belang sur Dimanche 7 octobre 2018

“Stem met je hart én je verstand: Vlaams Belang”

Veel aandacht ging ook naar de rivaliteit tussen Vlaams Belang en N-VA. “Beste De Wever, in uw slotoffensief riep u de kiezer op om te stemmen met hun verstand en niet met hun hart, zo vertelde Van Grieken tijdens de bijeenkomst. “Wat een valse en laffe tegenstelling. Alsof stemmen met uw hart niet verstandig zou zijn. Of verstandig stemmen per definitie harteloos zou zijn”

Van Grieken liet meteen ook bijtend zijn kiesintenties weten. “Ja, De Wever. Ik stem met m’n hart. Met m’n hart voor die alleenstaande moeder die iedere dag keihard knokt voor haar kinderen en haar facturen alleen maar ziet stijgen, door u. […] Voor al die gepensioneerden die heel hun leven hard gewerkt hebben. Dit land opgebouwd hebben en nu niet rondkomen met hun pensioen, door u […]”, zo weerklonk het. “Maar mijnheer De Wever, ik stem ook met m’n verstand, omdat ik weet dat u niet de verandering hebt gebracht die u heeft beloofd. [I]k stem […] met mijn verstand, omdat ik weet dat er maar 1 partij is die hetzelfde wil doen zowel voor als na de verkiezingen.”

“Ik weet uit goede bron dat ze bij de N-VA erg zenuwachtig zijn”

Toch gaf het Vlaams Belang opnieuw te kennen het cordon sanitaire te willen opheffen. “Ik weet uit goede bron dat ze bij de partijtop van N-VA erg zenuwachtig aan het worden zijn, omdat het niet zeker is dat ze alle lokale afdelingen kunnen overtuigen om het cordon sanitaire te respecteren”, zo citeert BELGA Van Grieken. De Winter treedt die analyse bij.

“In enkele gemeenten in de provincie Antwerpen worden aftastende gesprekken gevoerd. Het cordon is niet langer het probleem van Vlaams Belang, het is het probleem van Bart De Wever geworden. Hij wil aan de macht blijven in de stad Antwerpen en dat moet dan maar met Groen. Ik hoor veel N-VA-kiezers die daar niet gelukkig mee zijn”, aldus Antwerpse kopman Dewinter. Hij herhaalt opnieuw dat zijn partij bereid is om een coalitie zelfs vanuit de oppositie te steunen. “In Antwerpen stellen we daarvoor zelfs maar één voorwaarde: een migratiestop.”

(Lees verder onder de tweet/video.)

Salvini, die razend populair is in Italië omwille van zijn migratiekritisch beleid en strijd tegen mensensmokkel, steunde het Vlaams Belang in een videoboodschap, de partij met wie hij in het Europees Parlement een fractie deelt“Ik wens jullie veel succes met de komende gemeenteraadsverkiezingen”, aldus de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken. “Maar ook succes met de komende maanden, die misschien de geschiedenis van Vlaanderen, van België en van Europa zullen veranderen.”