In een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh, in de staat Pennsylvania, vond vandaag een schietpartij plaats. Volgens de lokale televisiezender KDKA zijn er al verschillende doden gevallen. De dader is volgens bronnen gewond geraakt en opgepakt.

Het departement voor publieke veiligheid in Pittsburgh tweette: “Er vindt een schietincident plaats in de regio van Wilkins en Shady. Vermijdt het gebied. Er wordt meer informatie vrijgegeven wanneer het beschikbaar is.” De schietpartij vond plaats aan de Boom van het Leven synagoge in een joodse wijk. Volgens de televisiezender KDKA vielen er al minstens 8 doden. Er zouden ook een aantal gewonden gevallen zijn waaronder 3 politieagenten. Hoe erg ze eraan toe zijn is nog niet bekend.

De schietpartij vond plaats tijdens de wekelijkse Shabbat-dienst. Na een massale tussenkomst van de politie zou de schutter gewond geraakt zijn en op zijn knieën naar buiten zijn gekropen. De dader zou een blanke man zijn. Volgens de politie liep de man de synagoge binnen terwijl hij riep dat “alle joden moeten sterven”. De veiligheidsdiensten kregen verschillende oproepen van mensen die zich in de synagoge verstopt hadden. De politie roept omwonenden op om binnen te blijven. De nabijgelegen Carnegie Mellon Universiteit is ook afgesloten, studenten kregen er een sms waarin stond dat ze binnen moeten blijven. De politie onderzoekt nog of de man alleen handelde en of het gevaar geweken is.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde via Twitter op de feiten: “Kijken hoe het incident in Pittsburgh, Pennsylvania evolueert. Veiligheidsdiensten zijn ter plaatse. Mensen in het Squirrel Hill gebied moeten binnen blijven. Er lijken meerdere slachtoffers te zijn gevallen. Let op voor de actieve schutter. God zegen iedereen!”