Volgens Turkse bronnen werd de prominente Saoedische journalist en dissident Jamal Khashoggi vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Hij is sinds vorige week dinsdag vermist. De Saoedische regering ontkent de aantijgingen en noemt ze ongegrond. Intussen vraagt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de Saoedische regering om te bewijzen dat Khashoggi het consulaat had verlaten. 

De prominente Saoedische journalist en dissident Jamal Khashoggi is sinds vorige week vermist. Hij werd voor het laatst gezien toen hij vorige week dinsdag naar het Saoedische consulaat in Istanboel ging om een bewijs te verkrijgen waaruit blijkt dat hij van zijn ex-vrouw was gescheiden, zodat hij kon trouwen met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz. Khashoggi liet zich herhaaldelijk kritisch uit over de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij schreef ook regelmatig bijdragen voor The Washington Post.

Vermoord in consulaat

Volgens Turkse onderzoekers zou Khashoggi vermoord zijn in het consulaat. Volgens hen ging het om een geplande moord. Volgens de Turkse onderzoekers zou men daarvoor een speciaal team van 15 leden uit Saoedi-Arabië hebben laten aanrukken. Nadat Khashoggi vermoord werd, werd hij in stukken gesneden en werden zijn resten in dozen het consulaat uit gesmokkeld, aldus de onderzoekers.

Er werd geen bewijs voor de aantijgingen getoond. Het OM van Istanboel heeft ook een onderzoek naar de verdwijning geopend. De Saoedische regering ontkent in alle toonaarden dat Khashoggi werd vastgehouden in het consulaat. Volgens hen zijn de beschuldigingen ongegrond.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vroeg aan de Saoedische regering om te bewijzen dat Khashoggi het consulaat had verlaten. “We moeten zo snel mogelijk een resultaat van dit onderzoek krijgen. De ambtenaren van het consulaat kunnen zichzelf niet redden door simpelweg te zeggen ‘hij is vertrokken'”, zei Erdogan. De Turkse president zei ook dat hij de zaak persoonlijk opvolgde.