Open Vld-senator en professor aan de UHasselt Lode Vereeck meent dat hij het slachtoffer is van een beschadigingsoperatie. Zo stelt hij tegenover VTM NIEUWS dat er op de Limburgse universiteit “mensen met een partijkaart rondlopen die iemand die goed bezig is een voetje willen lichten”.

Gisteren raakte bekend dat het Limburgse parket – na een klacht van de UHasselt over mogelijk grensoverschrijdend gedrag  – een onderzoek heeft geopend naar Vereeck. In een reactie aan VTM NIEUWS spreekt de Open Vld-senator de beschuldigingen tegen. “Ik heb nooit een vinger uitgestoken naar een van mijn studenten, en ik heb zeker geen expliciet taalgebruik gehanteerd”, klinkt het bij Vereeck.

Wel heeft de liberaal naar eigen zeggen de werking van sociale media verkeerd ingeschat. Zo ondertekende hij ooit eens een berichtje met een een X. Van een (nieuw) #metoo-verhaal is evenwel geen sprake. “Ik heb mij gedragen zoals ik mij in het dagelijkse leven altijd gedraag”, citeert Het Laatste Nieuws de professor. “Alleen komen dingen binnen de context van sociale media misschien anders binnen. Het gaat om het ondertekenen van een sms met een X (symbool voor een kus), nadat een studente dat eerst zelf ook deed. Daar moet ik veel voorzichtiger in zijn, besef ik”.

Politieke motieven?

Volgens Vereeck, die de Diepenbeekse Open Vld-lijst trekt, houden de beschuldigingen verband met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. “Dit is bedoeld om ons af te remmen. Ik blijf volop campagne voeren, maar blijf wel terughoudend in het dossier”, reageert hij tegenover VTM NIEUS.

Daarnaast is Vereeck honderd procent zeker dat het parket de klacht niet lekte. “Het kan dus alleen maar vanuit de universiteit komen. We weten dat daar mensen met een partijkaart rondlopen, die iemand die goed bezig is een voetje willen lichten. We moeten niet naïef zijn, dit is pure politieke beschadiging”, klinkt het.

Beste Vlaams parlementslid

Vereeck, begonnen als adjunct-kabinetschef voor kmo-beleid bij Jaak Gabriëls, later LDD-fractieleider en nu gecoöpteerd senator voor Open Vld, staat bekend omwille van zijn dossierkennis. Zo werd hij 2014 door de kranten De Morgen, De Standaard en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot beste Vlaams parlementslid. Daarnaast doceert de – donkerblauwe – liberaal aan de UHasselt en is hij lijsttrekker voor Open Vld in Diepenbeek.

ADVERTENTIE