Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken schat “de kansen groot in” dat Guy D’haeseleer in Ninove toch de sjerp kan omgorden. Hoewel de rechts-nationalist in De Ochtend niet meer kwijt wou, stelde hij wel “dat er goede persoonlijke verstandhoudingen zijn”. “Een studie van de Universiteit Gent van twee jaar geleden zegt dat 80% van N-VA-leden geen probleem heeft met een samenwerking. De achterban pikt dit niet langer”, klinkt het. 

Zowel in Antwerpen als in Ninove lijkt het cordon het Vlaams Belang parten te spelen. Zo kan Van Grieken niet begrijpen dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) – hoewel hij tijdens de campagne stelde dat geen haar op zijn hoofd aan een samenwerking met Groen dacht – eerder naar de ecologisten kijkt dan naar de rechts-nationalisten. “Een stem voor N-VA is een stem voor Groen aan het worden”, stelde Van Grieken.

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter is het duidelijk “dat het cordon sanitaire veel minder het probleem is van het Vlaams Belang, maar veel meer van N-VA. Want nu moet De Wever met de socialisten en de groenen onderhandelen, terwijl er een meerderheid is met ons”. “De verschillen tussen onze programma’s zullen toch niet groter zijn dan met hen?”, vroeg Van Grieken zich retorisch af in ‘De Ochtend‘.

“Als je het hele programma van Forza Ninove wil herleiden tot één facebookpost, dan ben je slecht bezig”

Na de afwijzing van de lokale N-VA-afdeling lijkt het eveneens in Ninove spaak te lopen. Toch zijn er volgens Van Grieken “goede persoonlijke verstandhoudingen”. “Ik schat de kansen groot in dat Guy D’haeseleer burgemeester wordt”, stelde hij in ‘De Ochtend‘. Wat daar de precieze implicaties van zijn – lopen er bijvoorbeeld gemeenteraadsleden over – wou Van Grieken niet kwijt. Wel haalde hij aan dat er volgens hem weinig N-VA’ers een probleem zien in een samenwerking met het Vlaams Belang. “Het is de partijtop die zoiets tegenhoudt. Terwijl een studie van de Universiteit Gent van twee jaar geleden zegt dat 80% van N-VA-leden geen probleem heeft met een samenwerking. De achterban pikt dit niet langer”, stelde de Vlaams Belang-voorzitter.

Daarnaast hekelde Van Grieken de ‘chocomousse-controverse‘. Hoewel de Vlaams Belang-voorzitter het vergelijken van enkele spelende Afrikaanse kinderen met chocomousse als “wansmakelijk” omschrijft, is het volgens hem niet racistisch. “Laat me duidelijk zijn, Guy is nogal een gezette man maar ik denk dat er geen halve gram aan hem racistisch is”, klinkt het. “Als je het hele programma van Forza Ninove wil herleiden tot één facebookpost, dan ben je slecht bezig”. 

Van Grieken plaatste verder zijn vraagtekens bij de “politieke relevantie” van de ‘chocomousse-controverse‘. “Denkt u nu echt dat D’haeseleer van zodra hij burgemeester is een grote kookpot gaat zetten en iedereen met een andere huidskleur in een potje chocomousse gaat veranderen? Ik zie het grote probleem niet, de chocomousse komt echt mijn oren uit”.