Na een bitse campagne is het volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) tijd voor verzoening en meer concreet eventuele samenwerking met Groen. Het probleem? Groen-kopstuk Wouter Van Besien maakt het de N-VA-voorzitter knap lastig. Zo stelde hij dat het afschaffen van het hoofddoekenverbod een breekpunt is.

Eerder viel in het VTM-programma Jambers in de politiek te zien hoe De Wever – toen de verkiezingsresultaten binnenstroomden – verklaarde dat het tijd is voor “verzoening”. “Want we kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen ‘overstijg dat’”. Daarnaast gaf hij aan dat hij niet opnieuw tegen een “volksfront” zou willen vechten en dat de huidige meerderheid – bestaande uit CD&V en Open Vld – te krap is. “En loyaal zijn ze ook niet geweest, … op de schepenen na”, klonk het.

De woorden van De Wever mogen evenwel opzien baren. Zo hechtte hij voor de verkiezingen nog veel belang aan het verderzetten van de Zweedse coalitie“Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden de afgelopen jaren”, klonk het toen. “Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat. Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn”, aldus de N-VA-voorzitter. Daarnaast stelde De Wever dat een stem voor het Vlaams Belang een stem voor links is en dat geen enkel haar op zijn hoofd aan een geel-groene samenwerking dacht.

Hoofddoekenverbod

De reden dat De Wever dit stelde is niet onlogisch. Zo zijn er grote verschillen tussen de partijen, onder meer op vlak van samenleven. Toch (lijkt) probeert de burgemeester de verschillen te verzoenen. Van Besien maakt het de Vlaams-nationalist evenwel lastig. Zo mag De Wever van de groenen geen partijvoorzitter meer zijn. Daarbovenop moet het hoofddoekenverbod aan het loket en in de scholen verdwijnen. Een coalitie sluiten zonder het hoofddoekenverbod af te schaffen zit er volgens Van Besien niet in. “Voor ons is dat een breekpunt”, stelde hij in ‘De Ochtend’ op radio 1.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/