Michaël François, persverantwoordelijke bij Unia en tevens kandidaat voor DéFI bij de gemeenteraadsverkiezingen, toont in een video op Facebook trots een geknutselde wc-rol met een folder van Vlaams Belang. Geen probleem, zo stelt Unia aan SCEPTR. François zou dat immers gedaan hebben in de hoedanigheid van zijn politieke functie. “Dat heeft niets te maken met Unia.”

Bij de nakende gemeenteraadsverkiezingen staat Michaël François op de kandidatenlijst van het Franstalige DéFI. In het kader van die gemeenteraadsverkiezingen en de daarbij horende verkiezingscampagne plaatste François een filmpje op sociale media waarin hij zijn haat tegenover het Vlaams Belang trots tentoonspreidt.

Plat en laag niveau

In het filmpje is te zien hoe de man op het toilet zit en om het toiletpapier vraagt. “Die nieuwe, die ik graag heb”, stelt Michaël François daarbij. Vervolgens reikt iemand hem een wc-rol aan die geknutseld is uit een folder van Vlaams Belang.

Vlaams Belang reageert verbolgen op het filmpje, wat volgens hen getuigt van een laag niveau. “Het ronduit platte, lage niveau waarop Défi campagne voert, schaadt het imago van de politiek en van de hoofdstad”, aldus Frédéric Erens, lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Brussel Stad, aan Bruzz.

Naast zijn politieke activiteiten is Michaël François ook persverantwoordelijke bij gelijkekansencentrum Unia. De anti-discriminatoire overheidsinstantie maakt echter geen probleem van het filmpje van hun medewerker. “Die collega is politiek actief en heeft dat filmpje gemaakt in naam van zijn politieke functie”, klinkt het in een reactie aan SCEPTR. “Hij heeft dat filmpje gemaakt als politiek kandidaat en niet als werknemer van Unia.”

Demir: “Een woordvoerder van Unia die aangeeft zijn kont te gaan vegen met iemands overtuiging? Onbegrijpelijk.”

Maar in een reactie aan SCEPTR laat de bevoegde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) weten weinig geamuseerd te zijn met het gedrag van François. “Uiteraard kan dit niet. Het idee dat je als Vlaams Belang kiezer of mandataris niet welkom bent bij Unia, is onaanvaardbaar. Het zet het perceptieprobleem van Unia jammer genoeg in de verf”, aldus Demir. “De reactie vanwege Unia is dan ook teleurstellend. Als iemand van mijn kabinet in zijn vrije tijd discrimineert op Facebook, zal ik die persoon daarop aanspreken. Ik ben het niet eens met veel standpunten van Vlaams Belang, maar een woordvoerder van Unia die aangeeft zijn kont te gaan vegen met iemands overtuiging? Dat is onbegrijpelijk.”

De staatssecretaris voegt er nog aan toe dat er een deontologisch verschil is tussen iets vrijelijk denken en zichtbare handelingen stellen op basis van dat denken, zeker als publieke ambtenaar bij het ‘Interfederaal gelijkekansencentrum’: “Je mag dat denken. Maar daar in die functie publiek uiting aan geven, kan niet.”

ADVERTENTIE