In een interview aan Axios laat president Trump weten dat hij een decreet wil tekenen waarin het “burgerschap door geboorte” op Amerikaanse bodem bij kinderen van niet-Amerkanen verdwijnt. Goedkeuring van dergelijk decreet zou een historische koerswijziging zijn in het Amerikaans immigratiebeleid. Juridisch zou dit een zware dobber kunnen worden.

Vandaag verwerft elke baby die op Amerikaanse bodem geboren wordt automatisch het Amerikaans burgerschap. Dit is het gevolg van een gecontesteerde maar al lang erkende interpretatie van het 14e Amendement.

Dat amendement werd na de Amerikaanse burgeroorlog gestemd om voormalige slaven in hun rechten te beschermen, maar werd later ook gebruikt om vreemdelingen Amerikaanse rechten toe te kennen. Het is het Hooggerechtshof dat verantwoordelijk is voor dergelijke interpretaties en die moeten worden gevolgd door de rest van het land. Trump houdt de sleutel in handen om het Hooggerechtshof naar rechts te doen opschuiven en rechters te benoemen die de wetten interpreteren naar de oorspronkelijke betekenis van de makers van de wet.

(Lees verder onder de video)

Toch lijkt het een zware opgave te worden om via decreet op te lossen en moet de uitspraak waarschijnlijk gezien worden in het licht van de “midterm” verkiezingen die binnenkort plaatsvinden in de VS. Die zullen bepalen wie de meerderheid zal hebben in het Congres en de Senaat.

Jus soli

Volgens Trump de huidige interpretatie van de wetgeving een slechte zaak. “Amerika is het enige land in de wereld waar een persoon binnenkomt, een baby krijgt en die baby is dan meteen een burger van de VS, met alle bijhorende voordelen.” Hoewel die politiek niet uniek in de wereld is, is voornamelijk iets van “de nieuwe wereld”. Het Amerikaans beleid is momenteel erg genereus en zwaar om te dragen in het licht van de migratiecrisis. Trump noemt het jus soli beleid dan ook “belachelijk” en vindt dat het moet eindigen.

In het verleden liet Trump zich ook al negatief uit over “anker baby’s” die volgens hem geen Amerikaanse burgers zijn.

Streng beleid

De boodschap van Trump komt er op het moment dat er een grote karavaan van mensen uit Centraal-Amerika onder weg is naar de zuidelijke grens van de VS. Die zijn niet welkom en volgens de Amerikaanse president “verdoen ze hun tijd” en “komen ze niet binnen.” Hij besliste eerder al om troepen te sturen die de grens moeten bewaken.

In een interview aan Fox News liet hij weten dat de migranten zullen opgepakt worden en niet meer vrijgelaten. Hij is van plan ze in detentie te houden tot hun procedure afgehandeld is. Dit in tegenstelling tot het oude beleid dat mensen vrijliet tijdens die wachtperiode. Die verdwenen dan vaak in de illegaliteit.