De Amerikaanse president Donald Trump lijkt voor het eerst te insinueren dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman mogelijk achter de dood van de dissidente journalist Jamal Khashoggi zit.

De Amerikaanse president Donald Trump leek aanvankelijk aarzelend om de verantwoordelijkheid van de moord van de dissidente journalist Jamal Khashoggi in de schoenen van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman te schuiven. In een interview met The Wall Street Journal lijkt Trump nu toch een bocht te nemen.

“De prins runt de dingen”

Trump werd gevraagd naar de mogelijke betrokkenheid van de kroonprins. “Goed, de prins runt de dingen daar meer en meer in dit stadium. Hij runt dingen en dus als er iemand zou zijn, zou hij het zijn”, zegt Trump.

Ook kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat 21 Saoedische staatsburgers hun Amerikaanse visa zullen verliezen. Trump noemde de Saoedische doofpotoperatie verder “een totaal fiasco”. “Dit had nooit moeten gebeuren”, zei Trump. “Iemand heeft echt geknoeid. Dit was de slechtste doofpotoperatie ooit.”

Ondertussen schreef een Turkse regeringsgezinde krant dat CIA-directeur Gina Haspel audio- en videobewijs van Khashoggi’s marteling en moord had bekeken in Turkije. Het bewijs werd verondersteld in het bezit te zijn van Turkse inlichtingendiensten. Haspel vloog op maandag naar de Turkse hoofdstad Ankara om het Turkse onderzoek naar de dood van Khashoggi bij te staan.

Zaak-Khashoggi

Khashoggi werd voor het laatst gezien toen hij naar het Saoedische consulaat in Istanboel ging om een bewijs te verkrijgen waaruit blijkt dat hij van zijn ex-vrouw was gescheiden, zodat hij kon trouwen met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz. Khashoggi liet zich herhaaldelijk kritisch uit over de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij schreef ook regelmatig bijdragen voor The Washington Post.

Volgens Turkse onderzoekers zou Khashoggi vermoord zijn in het consulaat. Volgens hen ging het om een geplande moord. Volgens de Turken zou men daarvoor een speciaal team van 15 leden uit Saoedi-Arabië hebben laten aanrukken. Nadat Khashoggi vermoord werd, werd hij in stukken gesneden en werden zijn resten in dozen het consulaat uit gesmokkeld.

De Saoedi’s erkenden vorige week dat Khashoggi dan toch vermoord werd. Volgens hen waren de daders echter spionnen die op eigen houtje handelden. Een andere verklaring van de Saoedi’s was dat Khashoggi per ongeluk omkwam omdat hij zicht verzette tijdens een ondervraging. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwierp die uitleg gisteren en spoorde Riyad aan om de zaak “van onder tot boven” uit te spitten.