De Amerikaanse president Donald Trump zei dat de vrijlating en de repatriëring van de predikant Andrew Brunson een “geweldige” stap voorwaarts is voor de relaties tussen Washington en Ankara. De man zat immers al twee jaar opgesloten in Turkije. Trump ontkent wel dat er een akkoord gesloten zou zijn. Dat meldt Reuters.

“Het enige akkoord, als we dat zo kunnen noemen, is een psychologische. We kijken vandaag heel anders naar Turkije dan gisteren en ik denk dat we een kans hebben om veel dichter bij Turkije te komen”, reageert Trump. Een Turkse rechtbank veroordeelde Brunson, die beschuldigd werd van contacten met Koerdische militanten en betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016, tot meer dan drie jaar gevangenisstraf. De rechter was echter van mening dat hij niet langer in de gevangenis moest zitten omdat de predikant al sinds oktober 2016 opgesloten zat.

Trump ontving Brunson in het Oval Office in het Witte Huis. In het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, nationale veiligheidsadviseur John Bolton en de familie van Brunson, knielde de predikant naast Trump en legde hij zijn hand op diens schouder. Hij ving een gebed aan waarin hij God vroeg om Trump “bovennatuurlijke wijsheid” te schenken.

Geen beslissing van Erdogan

Trump bedankte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en het Turkse volk voor de vrijlating. Erdogan reageerde via Twitter dat het de beslissing van de rechtbank was: “Beste meneer de president, zoals ik altijd duidelijk maakte, heeft het Turkse juridische systeem de beslissing zelfstandig genomen. Ik hoop dat de VS en Turkije hun samenwerking blijven doorzetten zoals de bondgenoten die we zijn en samen vechten tegen terroristische groeperingen.”

(Lees verder onder de tweet.)

De vrijlating van Brunson zou de relaties tussen beide NAVO-bondgenoten sterk kunnen verbeteren. Die waren deze zomer immers tot onder het vriespunt gezakt nadat er geen akkoord bereikt kon worden over de vrijlating van de predikant. De VS legde daarna economische sancties op aan Turkije waardoor de Turkse lira kelderde. Trump heeft nog geen aanstalten gemaakt om die sancties op te heffen, maar verwelkomde het einde aan de “harde relatie” tussen beide landen. Trump liet ook weten dat zijn regering “erg hard werkt” om ook andere Amerikaanse burgers, die gevangen zitten in Turkije, vrij te krijgen.