De man die verdacht wordt van het verzenden van zeker 14 pijpbommen naar critici van de Amerikaanse president Donald Trump is de 56-jarige Cesar Sayoc uit Florida. Hij werd gisteren gearresteerd. De man heeft een lang strafblad en is een fervent aanhanger van Trump.

De man die verdacht wordt van het verzenden van zeker 14 pijpbommen naar critici van de Amerikaanse president Donald Trump werd gisteren in Plantation, Florida gearresteerd. Het gaat om Cesar Sayoc, een 56-jarige pizzabezorger, kruidenierswerknemer en voormalig stripper uit Florida. Volgens zijn sociale media-accounts werkt hij ook voor een evenementenbedrijf en zou hij ook een voormalig worstelaar zijn.

Trump-aanhanger met lang strafblad

Sayoc blijkt een toegewijde aanhanger van Trump te zijn. Hij was geregistreerd als Republikein. Zijn witte busje is bedekt met stickers die Trump en andere Republikeinen huldigen. Ook waren er stickers met de slogan “CNN zuigt” en afbeeldingen die prominente Democraten en andere tegenstanders van Trump hekelden.

De man heeft een lang strafblad. Hij werd in het verleden zeker acht keer gearresteerd. Zo zou hij ooit gedreigd hebben met een bomaanslag tegen een stroomvoorzieningsbedrijf na een factureringsgeschil. Ook werd hij ooit gearresteerd voor winkeldiefstal.

48 jaar cel

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zei dat Sayoc wordt beschuldigd van vijf misdrijven waaronder bedreigingen tegen voormalige presidenten, het aanvallen van huidige en voormalige federale ambtenaren en het versturen van explosieven. Hij riskeert 48 jaar cel.

“Laat dit een les zijn voor iedereen, ongeacht hun politieke overtuigingen, dat we de volledige kracht van de wet zullen gebruiken tegen iedereen die bedreigingen, intimidatie en regelrecht geweld probeert te gebruiken om een [politieke] agenda te bevorderen”, zei Sessions.

Deze week werden verschillende verdachte pakketten ontdekt die verstuurd werden naar bekende figuren in Democratische partij en critici van de Amerikaanse president Donald Trump. De pakketten bevatten zelfgemaakte explosieven en waren geadresseerd aan linksliberale miljardair George Soros, voormalig presidentskandidate Hillary Clinton, voormalig president Barack Obama, voormalig CIA-baas John Brennan en de nieuwszender CNN, minister van Justitie onder Obama Eric Holder en Congreslid Maxine Waters. Gisteren werd nog eens twee pakketten ontdekt die bedoeld waren voor de Democratische senator Cory Booker en voormalig NSA-directeur James Clapper.