De federale politie organiseert met ongeveer 130 lokale politiezones een massaal grootschalige flitsactie, ook wel gekend als de flitsmarathon. Vandaag wordt de tiende editie georganiseerd. Via BELGA laat men weten vooral bestuurders te willen “sensibiliseren”. Verwacht wordt echter dat er opnieuw miljoenen euro’s aan boetes zullen geïnd worden naar aanleiding van de controles vandaag.

Bestuurders zijn vandaag best extra voorzichtig en alert. De politie is op allerlei Belgische wegen aanwezig om snelheidsovertreders te flitsen. De initiatiefnemers van de flitsmarathon verdedigen de grootschalige politieactie door aan te tonen dat een te hoge snelheid de directe oorzaak is van 30 procent van de dodelijke ongevallen, die tot 200 doden per jaar maken. De plaatsen waar wordt geflitst zijn onder andere mee bepaald door 8.766 meldingen van burgers, die locaties doorgaven alwaar men zich onveilig voelde.

Meer dan 30.000 boetes worden verwacht na flitsmarathon

“Preventie zonder controle werkt niet, en repressie zonder preventie zou door de bestuurders niet worden aanvaard”, zo klinkt het bij de geïntegreerde politie tegenover BELGA. Het aantal geflitsten daalt echter maar gestaag. Bij de vorige flitsmarathon op 18 en 19 april werden circa 1,4 miljoen controles uitgevoerd, goed voor 35.158 boetes. Een jaar geleden, in oktober 2017, waren dat er 36.561. Zo’n kleine 4 procent overtredingen minder dus.

Eerder was er sprake bij de politievakbonden (NSPV, ACOD en ACV) om de actie te boycotten. Deze vakbondsactie werd echter geannuleerd omdat de boycot te laat werd geconcipieerd en niet tijdig kon georganiseerd worden.

ADVERTENTIE