Gisteren kwam er een einde aan de gevechten tussen Israël en Palestina. Eerder deze week reageerde Israël namelijk met luchtbombardementen op het grootste raketsalvo in maanden van Palestina. De Palestijnen noemen het een door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren. Dat brengt Reuters.

De Palestijnse Islamitische Jihad, één van de gewapende groeperingen die actief zijn in de Gazastrook, zeiden dat ze het raketsalvo afvuurden als wraak voor de dood van vier Palestijnen tijdens een grensprotest aan de grens met Israël. Israël reageerde dat hun luchtmacht zo’n 80 doelwitten geraakt heeft als antwoord op het veertigtal Gaza-raketten die richting Israël werden afgevuurd. Gisteren waren er nog geen slachtoffers gemeld van zowel de raketten als de luchtbombardementen.

Volgens luitenant-kolonel Jonathan Conricus, woordvoerder van het Israëlische leger, zijn Syrië en Iran betrokken bij de Palestijnse raketaanval: “Bevelen en aanmoedigingen werden door Damascus gegeven met een duidelijke betrokkenheid van de Iraanse revolutionaire garde. Ons antwoord is niet geografisch gelimiteerd.” Israël beschuldigt Iran wel vaker van steun te leveren aan Gaza-militanten, maar een directe beschuldiging van één enkele raketaanval komt niet vaak voor.

Daoud Shebab, woordvoerder van de Palestijnse Islamitische Jihad, reageert: “Na contacten tussen Islamitische Jihad-kopstukken en de broeders in Egypte, kwamen we overeen dat een allesomvattend staakt-het-vuren onmiddellijk van kracht gaat. De Islamitische Jihad zal dit gehoorzamen als de bezetting (Israël nvdr.) hetzelfde doet.” Gisteravond keerde de rust terug in het gebied.

De vier Palestijnen die gedood werden aan de grens, kwamen vrijdag om het leven tijdens protesten op de grens van Israël en Gaza. Die demonstraties vinden al nagenoeg onafgebroken sinds 30 maart plaats. Toen hief Israël namelijk een blokkade rond het gebied op. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er sindsdien al zo’n 213 Palestijnen gedood door het Israëlische leger. Één Israëlische soldaat werd gedood door een Palestijnse scherpschutter.