Speelt ook de Qatarese overheid een rol in het matchfixing-schandaal dat de Belgische voetbalwereld in bedwang houdt? Naast voetbalclub Eupen zou Qatar immers ook veel invloed hebben bij voetbalclub Moeskroen. Makelaar en voormalig eigenaar van Moeskroen Pini Zahavi is immers kind aan huis bij PSG, ook in handen van Qatar. Op die manier zou Qatar een rol gespeeld kunnen hebben bij de degradatiestrijd in België.

De afgelopen dagen daverde de Belgische voetbalwereld op zijn grondvesten. “Een bom onder het Belgische voetbal”, klinkt het eensgezind bij journalisten, clubleiders en spelers. Bij een grootschalig gerechtelijk onderzoek naar corruptie, witwaspraktijken en matchfixing werden twee scheidsrechters, enkele spelersmakelaars en verschillende bestuursleden van profclubs aangehouden. Bij 9 Belgische profclubs werden huiszoekingen verricht.

KV Mechelen verdacht

Gisteren bleek na een persconferentie van het parket dat er bij het onderzoek naar matchfixing naar slechts één club gekeken wordt: KV Mechelen. Spelersmakelaar Dejan Veljkovic – die enkele spelers in zijn portfolio heeft die vorig seizoen bij KV Mechelen speelden – zou via zijn contacten in de voetbalwereld geprobeerd hebben op een dubieuze manier de degradatiestrijd in het voordeel van KV Mechelen te beslechten.

Opvallend, gezien het feit KV Mechelen na het seizoen zélf klacht indiende na vermoedens van matchfixing bij de wedstrijd van concurrent Eupen tegen Moeskroen. Die wedstrijd eindigde op 4-0 na 4 goals in de laatste 20 minuten. Het resultaat van dat ongelofelijke scoreverloop was een degradatie voor KV Mechelen. Eupen ontsnapte op de valreep. Via de rechtbank wilde KV Mechelen toen aantonen dat Moeskroen en/of Eupen het niet helemaal eerlijk zouden gespeeld hebben.

Pini Zahavi

Moeskroen was immers in handen van spelersmakelaar Pini Zahavi, wat juridisch verboden is, zo stelde KV Mechelen. In 2015 werd voetbalclub Moeskroen gekocht door de steenrijke zakenman Zahavi, een grote naam in het internationaal topvoetbal. Zo heeft Zahavi onder meer nauwe contacten en vriendschappen bij klinkende namen als Real Madrid of Chelsea. In 2003 regelde hij persoonlijk de verkoop van Chelsea aan zijn goede vriend en oliemagnaat Roman Abrahamovic. Er kwam een onderzoek naar mogelijke frauduleuze praktijken, maar Zahavi glipte door de mazen van het net.

Maar ook met de aankoop van voetbalclub Moeskroen probeerde Zahavi de wet te slim af te zijn. Zo verkocht Zahavi Moeskroen voor een peulenschil aan de Maltese vennootschap Latimer International. Eigenaar van het bedrijf? Pini’s broer Adar Zahavi. Er bestaat echter weinig of geen twijfel over het feit dat Pini Zahavi de touwtjes van Moeskroen nog steeds strak in handen had na de officiële verkoop.

Banden Qatarese overheid

Naast clubeigenaar bleef Pini Zahavi naam maken als makelaar. In 2016 zorgde Zahavi voor de transfer van de eeuw. Wat niemand toen zag aankomen, geschiedde. Neymar maakte de overstap van FC Barcelona naar het Franse PSG voor een recordbedrag van maar liefst 222 miljoen euro. Een toptransfer voor PSG, dat al enkele jaren probeert de absolute wereldtop te bereiken met Qatarees overheidsgeld en met Neymar een ideaal (geopolitiek) uithangbord zag komen.

Voetbalclub PSG is namelijk in handen van ‘Qatar Sports Investments’, een instelling opgericht door en eigendom van de Qatarese overheid om wereldwijd naam en faam te maken voor Qatar. Na de succesvolle transfer van Neymar naar PSG was Pini Zahavi nu ook kind aan huis bij de Franse topclub PSG. Zahavi en de Qatarese eigenaars werden al snel innige vrienden, en ze werden dan ook regelmatig samen gesignaleerd.

Foto: Twitter
Foto: Twitter: Pini Zahavi en PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi
Foto: Twitter
Foto: Twitter: PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi en Neymar

Op zich geen probleem, tenzij er belangenvermenging voorkomt uit die innige vriendschap. Naast PSG is de Qatarese overheid immers nog eigenaar van enkele andere clubs, waaronder het Belgische AS Eupen. Enkele jaren geleden werd Eupen verkocht aan Aspire Zone Foundation, een ander project van de Qatarese overheid. Met Zahavi bij Moeskroen en zijn vrienden van de Qatarese overheid bij Eupen lijken de banden tussen beide clubs toch nauwer dan sommigen denken.

Er is meer: Humberto Paiva, nu assistent sportief-directeur bij PSG, was sportief directeur bij Moeskroen nadat Zahavi de club in handen had gekregen. Gezien de hechte vriendschap tussen Zahavi en de eigenaars van PSG – de Qatarese overheid dus – lijkt de onwaarschijnlijke 4-0 nederlaag van Moeskroen tegen Eupen misschien toch niet zo onwaarschijnlijk. Op die manier zou de Qatarese overheid onze Belgische competitie via een netwerk van makelaars en schijneigenaars hebben kunnen beïnvloeden.

Opvallend is dat zowel Eupen als Moeskroen volledig buiten beschouwing lijken gelaten te zijn bij het gerechtelijk onderzoek naar matchfixing. Er werden bij geen van de clubs huiszoekingen verricht en er werd niemand gearresteerd of verhoord. Reikt de macht van Qatar misschien verder dan gedacht?

Vorig jaar ook matchfixing?

Ook opvallend: Twee voetbalseizoenen geleden klaagde voetbalclub Westerlo de schimmige structuren rond Moeskroen al aan en was er sprake van mogelijke matchfixing. Na een onwaarschijnlijk slot van de competitie wist Moeskroen zich op miraculeuze wijze te redden, ten nadele van Westerlo. Er werd een onderzoek gestart, maar wegens gebrek aan bewijzen draaide dat uit op een sisser. 

Net zoals mogelijks vorig seizoen zou het toen gegaan zijn om sportieve omkoping. Speurders geloofden dat er contact tot stand was gekomen via een netwerk van voetbalmakelaars, waarbij Zahavi een spilfiguur was. Net als alle andere keren wist Zahavi te ontsnappen.

Opmerkelijk: Na de affaire met Westerlo leek Zahavi Moeskroen te verkopen aan – jawel – PSG.

Het parket wilde geen verdere informatie geven gezien het lopende onderzoek.

ADVERTENTIE