Proactiva Open Arms, een Spaanse ngo, zal haar reddingsmissies op de Middellandse Zee snel opnieuw hervatten. Dat maakte de ngo zelf bekend op sociale media. Sinds het aantreden van Italiaans minister Matteo Salvini staakten vele ngo’s hun missies op de Middellandse Zee. Momenteel is er slechts één ngo-schip van een privé-organisatie dat er opereert.

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Met het nieuwe aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Kersvers Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) stelde een einde te willen maken aan illegale (boot)migratie en wil illegalen het land uitzetten.

Salvini voegt daad bij woord en weigert sinds zijn aantreden consequent ngo-schepen met bootmigranten. Hij richtte zich daarbij ook tot de ngo’s, die zich volgens Salvini schuldig maken aan illegale immigratie. “Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen?”

Middellandse Zee

Vele ngo’s staakten in de weken die daarop volgden hun reddingsmissies op de Middellandse Zee. Tot op heden is de Aquarius, een schip van Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée, het enige schip van privé-organisaties dat nog tussen Libië en Italië opereert. Maar daar komt binnenkort verandering in, kondigt de ngo Proactiva Open Arms aan op sociale media.

(Lees verder onder de tweet.)

“De tijd is gekomen: Astral keert terug naar het midden van de Middellandse Zee”, klinkt het. “Niets is belangrijker dan het veroordelen van zij die zovelen ter dood veroordelen op de Middellandse Zee of in Libië. Mensenlevens redden is een verplichting, geen keuze. Binnen 48 uur zijn we terug in de Middellandse Zee, wat door Europa een graf van duizenden mensen is geworden.”