Anne Schiettekatte, fractieleider voor sp.a in de Gentse gemeenteraad, woont al een tijdje in een sociale woning te Gent. Daarnaast werkt ze al enkele jaren voor WoninGent, zo weet Het Nieuwsblad.

Het zijn moeilijke tijden voor het Gentse stadsbestuur. Enkele dagen voor de verkiezingen bleek uit het VRT-programma ‘Iedereen kiest’ dat verschillende Gentse sociale woningen van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent alles behalve in orde zijn. Zo worden afgekeurde panden verhuurd en klagen bewoners over schimmel op de muren. Het parket is een onderzoek gestart en analisten voorspellen slecht electoraal nieuws voor de coalitie van de partij van burgemeester Daniël Termont (sp.a), Open Vld en Groen.

Gisteren, toen Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) en N-VA-gemeenteraadslid Siegfried Bracke debatteerden in ‘Iedereen Kiest’, stelde de N-VA’er tegen de socialist dat hij had gehoord dat “een partijgenote van u, werkzaam bij WoninGent, ook een sociale woning bewoont”. “Ik hoop dat het niet waar is, maar ik vind dat heel typerend”, klonk het bij Bracke.

“Moeilijke situatie”

Gisteren bevestigde Schiettekatte tegenover De Morgen de feiten. “Ik woon inderdaad al lang in een sociale woning, maar dat is conform de wetgeving. Toen ik daar kwam wonen, zat ik in een moeilijke situatie. Dat is daar nu nog woon, daar is niets fout mee”, stelde ze tegenover de krant. Ook Claude Beernaert, de woordvoerder van Termont, beaamt tegenover Het Nieuwsblad het gegeven dat Schiettekatte een sociale woning betrekt. “Ze is daar gaan wonen op een moment dat ze het wat moeilijker had. Ze is daar blijven wonen omdat ze er graag woont. Dat mag. Ze betaalt een marktconforme huurprijs, zonder korting”, klinkt het.

Volgens Guy Reynebeau, partijgenoot van Schiettekatte en voorzitter van WoninGent, is de sp.a-fractieleidster geen uitzondering. “We hebben zo nog huurders, die binnenkomen met een inkomen dat voldoet aan de voorwaarden”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad. “Nadien verhoogt hun inkomen en verhoogt de huur tot marktconforme prijzen, maar is de huurder niet verplicht om de woning te verlaten”.

Daarnaast kampt WoninGent volgens Reynebeau al jaren met een huurderspubliek met een te laag inkomen. Omdat men de huurprijs moet berekenen op basis van het inkomen, krijgt de sociale huisvestingsmaatschappij te weinig inkomsten om renovaties te financieren. Meer huurders met een hoger inkomen zouden dat effect volgens Reynebeau deels kunnen opvangen.