Huidig burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) reageerde via Twitter op de sneer van De Wever op het N-VA-slotcongres: “De Wever is zenuwachtig. Begrijpelijk, want het contrast kan niet groter zijn.”

N-VA partijvoorzitter Bart De Wever haalde op de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij hard uit naar zijn Mechelse ambtscollega: “Après moi le déluge, het zou de verkiezingsslogan moeten zijn van de burgemeester van Mechelen”, zo zei hij tegen zijn achterban. “Je kan een stad heel goed besturen, maar stiekem de bodem uit de stadskas slaan.”  Somers reageerde direct op Twitter. Saillant detail: N-VA maakt zelf deel uit van de coalitie in Mechelen.


In een verdere reactie aan Belga verweet hij de Antwerpse burgervader te polariseren en stelde hij dat je met een positieve aanpak veel verder te zijn geraakt: “Onze positieve aanpak slaat aan. Mechelen scoort bijzonder goed in de stadsmonitor en is uitgegroeid tot een referentiestad”, zo zei hij. “Bart De Wever gaat van ver moeten komen om in Antwerpen te verwezenlijken wat wij allemaal in Mechelen al verwezenlijkt hebben. Mechelaars laten zich ook niet de les spellen vanuit Antwerpen.”

De Wever zelf bewierookte op de verkiezingsbijeenkomst het beleid van zijn Antwerpse bestuursploeg: “N-VA heeft deze stad veel veiliger, veel welvarender en veel zorgzamer gemaakt dan zes jaar geleden. De criminaliteit zakte met 30 procent, het aantal vacatures verdubbelde en de sociale uitgaven per hoofd zijn de hoogste van Vlaanderen”, zo sprak De Wever. “Bovendien staat de stad van morgen letterlijk en figuurlijk in de steigers.”

De verkiezingsstrijd eindigt hard

Op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen wordt de strijd duidelijk hard gespeeld en worden de verwijten heen en weer bitser. Het zal er dan ook om spannen. In de peiling van De Standaard afgelopen week, zag het ernaar uit dat de N-VA toch wat van haar pluimen zou verliezen morgen. Groen kon daarentegen bijna haar resultaat verdubbelen, wellicht grotendeels ten koste van de socialisten. De coalitievorming lijkt nog interessant te worden en is misschien een richtingaanwijzer voor de verkiezingen en coalities van 2019.

Echter, gevraagd naar een reactie op de stelling dat het misschien wel zijn laatste dag als burgemeester kon worden, antwoordde De Wever “Daar ga ik helemaal niet van uit. We hebben een palmares dat mag gezien worden. Die stad is echt in beweging gekomen, die heeft twintig jaar stilgestaan.”