Uit het Gemeenterapport van Het Nieuwsblad blijkt dat slechts een derde van de Antwerpenaren het stadsbestuur van burgemeester Bart De Wever (N-VA) beter vindt dan dat van zijn voorganger Patrick Janssens (sp.a). Vier op de tien vinden dat het huidige bestuur slechter bezig is dan het vorige bestuur.

De balans die uit het rapport naar voor komt is niet rooskleurig voor Antwerps burgemeester De Wever. De N-VA’er kreeg een gemiddeld tevredenheidscijfer van 5,3 op 10. Het gemiddelde van alle Vlaamse gemeenten samen ligt op 6,1 op 10. Drie jaar geleden scoorde De Wever nog 6 op 10 en zes jaar geleden nog 6,1 op 10. Net geen 40 procent van de Antwerpenaren vindt ook dat het stadsbestuur slechter bestuurt dan dat van de vorige burgemeester Janssens. 34,8 procent is tevreden over het huidige beleid en 16,3 procent vindt dat het momenteel even goed is als voordien.

Ook op het vlak van verkeersveiligheid doet Antwerpen het niet goed. Zo vindt 49,9 procent van de bevraagden dat het stadsbestuur dit probleem slecht aanpakt, tegenover 27,3 procent die vinden dat De Wever goed bezig is. 51,6 procent van de bevraagden vindt ook dat de integratie van allochtonen beter kan. Ook de aanpak van criminaliteit en kleine overlast scoort minder goed, een derde van de bevraagden vindt dat De Wever goed bezig is en 41 procent vindt dat het slecht is. Drie jaar geleden vond nog 47,1 procent dat De Wever het goed deed en slechts 28,9 procent duidde slecht aan.

Woordvoerder van De Wever, Johan Vermant, reageert: “Het vertrouwen van Antwerpenaren in het stadsbestuur en de fierheid die ze hebben over stad is volgens de Vlaamse Stadsmonitor sterk toegenomen tegenover 2011. Daar zijn wij blij mee. Volgens een peiling van Gazet van Antwerpen wil 50 procent van de Antwerpenaren Bart De Wever als burgemeester. Daar zijn wij blij mee. Nu nog de andere helft overtuigen.”

Ook in andere steden scoren de huidige burgemeesters niet altijd goed. Zo vindt 58,3 procent van de Bruggelingen dat de Brugse sp.a-burgemeester Renaat Landuyt slechter bezig is dan het vorige stadsbestuur. Hij krijgt slechts een tevredenheidsscore van 4,3 op 10. Zijn partijgenoot Johan Vande Lanotte krijgt in Oostende slechts 4,6 op 10. In Leuven, Gent en Genk halen de burgemeesters allemaal 6 op 10. De populariteit van respectievelijk Louis Tobback (sp.a), Daniël Termont (sp.a) en Wim Dries (CD&V) daalde wel tegenover drie jaar geleden.