Saudi-Arabië gaf eerder vandaag toe dat de vermiste kritische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanboel gedood is. De journalist zou tijdens een gevecht gedood zijn. Saudi-Arabië liet weten dat het al twee ambtenaren ontsloeg omtrent de dood van Khashoggi. De Amerikaanse president Donald Trump vindt deze berichtgeving betrouwbaar, maar andere Amerikaanse wetgevers vinden het volgens Reuters moeilijk te geloven.

De Saudische erkenning dat Khashoggi in het consulaat gestorven is, komt er na twee weken van ontkenning dat Saudi-Arabië iets te maken had met de verdwijning van de journalist. Het land kreeg echter te maken met een groeiende vraag van haar Westerse bondgenoten voor een duidelijke uitleg over de feiten. Khashoggi’s verdwijning zorgde voor een globaal protest dat de Amerikanen opriep om harde maatregelen tegen Riyad te nemen.

Volgens Saudische staatsmedia werden het plaatsvervangend hoofd van de Saudische inlichtingendiensten, Ahmed Asiri en de koninklijke adviseur Saud Al-Qahtani ontslagen. 18 Saudi’s zouden betrokken zijn bij de dood van de journalist. “Ik vind dit een goede eerste stap, het is een grote stap. Er zijn erg veel mensen betrokken en ik vind dit een grote eerste stap. Saudi-Arabië is altijd een geweldige bondgenoot geweest. Wat gebeurd is, is onacceptabel”, reageert Trump. De Amerikaanse president zal nog praten met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Trump benadrukte het belang van Riyad in de strijd tegen de grote vijand van de Amerikanen, Iran. Daarnaast hecht Trump ook veel belang aan het aantal Amerikaanse jobs dat de banden met Saudi-Arabië opleveren in de wapenindustrie. De Saudische koning Salman bin Abdoelaziz al-Saoed stelde een ministeriële commissie aan onder leiding van de kroonprins om de veiligheidsdienst te hervormen.

Gemarteld en vermoord

Khashoggi, die in de VS woonde, was kritisch over de Saudische kroonprins en was een columnist voor The Washington Post. Hij verdween spoorloos nadat hij het Saudische consulaat in Istanboel binnenging op 2 oktober om documenten voor zijn aanstaande huwelijk op te halen. Enkele dagen later meldden Turkse bronnen dat hij gedood was in het gebouw. De Saudische publieke aanklager reageerde dat een gevecht ontstond tussen Khashoggi en mensen in het consulaat. Dat zou de oorzaak van zijn dood zijn. Zijn lichaam is echter nog steeds niet gevonden. Het onderzoek is dus nog aan de gang.

Volgens Turkse bronnen van Reuters hebben de Saudische autoriteiten een audiobestand waarop te horen is hoe de journalist aan zijn einde kwam. Volgens de Turkse krant Yeni Safak werd Khashoggi gemarteld en werden zijn vingers afgesneden tijdens een verhoor. Nadien werd hij vermoedelijk onthoofd en in stukken gehakt. De Westerse bondgenoten van Saudi-Arabië moeten nu beslissen of ze de uitleg van het land en de onschuld van kroonprins Mohammed geloven. De reputatie van de kroonprins is echter al sterk aangetast en doen vragen over zijn leiderschap ontstaan.

Geloofwaardigheid

Niet alle Amerikanen vinden de uitleg van Saudi-Arabië even geloofwaardig. De Republikeinse senator Rand Paul Tweette: “We moeten ook alle militaire verkoop, hulp en samenwerking onmiddellijk stoppen. Er moet een zware prijs zijn voor deze acties van Saudi-Arabië.” Volgens de Democratische senator Jack Reed vertellen de Saudi’s nog steeds de waarheid niet: “Dit lijkt op een weloverwogen, geplande actie die gevolgd werd door een verdoezeling van de feiten. Je brengt geen 15 mensen en een beenzaag naar een vuistgevecht met een 60-jarige.” 

(Lees verder onder de tweet.)

De Saudische kroonprins heeft volgens een anonieme bron van Reuters echter niets te maken met de dood van Khashoggi: “Er waren geen bevelen om hem te doden of zelfs om hem te kidnappen. De kroonprins wist niet van deze operatie en gaf zeker geen bevelen.” De kroonprins zou volgens de bron wel weten dat er een bevel was om critici van Saudi-Arabië terug naar het land te halen.