De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) heeft op Twitter een sneer uitgedeeld naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij reageert daarmee op het slechte resultaat van de CSU in de Beierse deelstaatverkiezingen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) heeft met leedvermaak gereageerd op de deelstaatverkiezingen in Beieren. Die zijn uitgedraaid op een fiasco voor de Christlich-Soziale Union (CSU) – de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Vaarwel Merkel, Schulz en Juncker!”

“In Beieren wint de verandering en verliest het oude EU-systeem dat altijd slecht bestuurd heeft in Brussel”, tweette de Lega-leider. “Historische nederlaag voor christen-democraten en socialisten […] en voor het eerst betreden vele vrienden van de AfD de Beierse Landtag. Vaarwel Merkel, Schulz en Juncker!”

De CSU verliest de absolute meerderheid in Beieren die de partij sinds de Tweede Wereldoorlog bijna ononderbroken had. Het is ook de eerste keer sinds 1954 dat de partij onder de 40% dook. De rechtsnationalistische AfD komt voor het eerst in de Beierse Landtag. De resultaten kunnen mogelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de Duitse federale regering.