In Vilvoorde is de liefde tussen Groen en sp.a over. De reden? De ecologisten kregen van burgemeester Hans Bonte (sp.a) geen schepen in het nieuwe college. “Deze manier van werken op een lokaal vlak is ongezien. Dit is echt stuitend”, reageerde nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci furieus in “De ochtend”. Bonte kan de reactie van Almaci evenwel niet smaken. “Ik ben daarover verschrikkelijk verontwaardigd, ik ben echt allergisch voor manoeuvres achter de schermen vanuit de nationale partijen om toch maar mandaatjes te hebben”, klinkt het bij de socialistische burgemeester.

Hoewel het rood-groene kartel in Vilvoorde een goede score kon neerzetten bij de gemeenteraadsverkiezingen, blaast Groen de samenwerking op. De reden? Na zijn verkiezingsoverwinning koos Bonte voor een klassieke tripartite. In dat nieuwe bestuurscollege gaat geen enkele verkozene van Groen zetelen. “Dat was deze keer niet mogelijk met Groen omwille van het feit dat het allemaal nieuwe mensen zijn in de politiek. Ze hebben nog nooit in een gemeenteraad gezeten, laat staan in een schepencollege. We hebben ervaring nodig en daar was ik politiek perfect toe in staat”, argumenteert Bonte.

Almaci kan de argumentatie van de socialist evenwel niet smaken. “Deze manier van werken op een lokaal vlak is ongezien. Dit is echt stuitend”, reageerde ze vanmorgen verontwaardigd in ‘De ochtend’. “Hij zegt ons eigenlijk ‘ik heb jullie gebruikt en nu zijn jullie niet meer van dienst’ Dit is een soort van machtspolitiek waarmee ik niets gemeen heb. Dat is niet mijn manier van aan politiek doen en ik mag hopen dat het niet de socialistische manier van aan politiek doen is”, aldus Almaci.

De reactie van de Groen-voorzitter is volgens Bonte merkwaardig. “Blijkbaar puur voor de postjes eist ze dat ze recht hebben op twee schepenen in een fractie van drie leden”, stelt hij tegenover VRT NWS. “Het wringt bij mij, ik vind niet dat men van buiten Vilvoorde moet bepalen wat binnen Vilvoorde moet gebeuren. Ik ben daarover verschrikkelijk verontwaardigd, ik ben echt allergisch voor manoeuvres achter de schermen vanuit de nationale partijen om toch maar mandaatjes te hebben.”

Halen groenen teveel profijt uit kartels met de sp.a?

Mogelijks heeft de beslissing van de Vilvoordse socialist te maken met het (vermeende) voordeel van Groen bij kartels met de sp.a. Politicoloog Bram Wauters (UGent) heeft in dat kader bij de provinciegouverneur een aanvraag ingediend om het groene en rode stemgedrag te kunnen vergelijken. Zo kleurden bij de vorige Gentse gemeenteraadsverkiezingen verschillende kiezers van Groen zoveel mogelijk bolletjes van hun eigen partij in. Binnen een kartel levert een dergelijke ‘strategie’ een groot voordeel op. Haalt zo bijvoorbeeld een (groene) kandidaat op plaats 25 meer voorkeursstemmen dan een rode kandidaat op plaats 10, dan krijgt hij of zij de zetel.