Dit weekend kunnen Roemenen via een referendum stemmen voor een verbod op homohuwelijken. Ze mogen namelijk kiezen of er in de grondwet opgenomen wordt dat een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan bestaan. Volgens activisten liep de campagne over van de verwijten aan het adres van de LGBT-gemeenschap en zal er fraude gepleegd worden bij het referendum. Dat brengt Reuters.

In het conservatieve Oost-Europese land bestaat er al een verbod op homohuwelijken en burgerlijke partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het land erkent ook geen holebi’s die in het buitenland getrouwd zijn. Maar dit weekend kunnen de inwoners van Roemenië stemmen of ze de grondwettelijke definitie van trouwen willen veranderen. Momenteel is dat nog een “unie van gehuwden”. Volgens voorstanders van de verandering zou deze neutrale term ervoor kunnen zorgen dat holebi’s in de toekomst mogen trouwen.

Het referendum heeft een opkomst van 30 procent nodig, ofwel zo’n 5 miljoen inwoners, om geldig te zijn. Tientallen mensenrechtenorganisaties roepen op om het referendum te boycotten. Ze waarschuwen ervoor dat een grondwettelijk verbod de rechten van minderheidsgroepen verder afbrokkelen en Roemenië op een populistische en autoritaire weg duwen.

Enkele dagen voor de stemming versoepelde de overheid echter de anti-fraudecontrole en limiteerde het de mogelijkheden om de kiesresultaten te betwisten in tegenstelling tot andere verkiezingen. De Roemeense uitzendregulator verwijderde ook al de einddatum voor campagnes. “Er zijn geen efficiënte, toepasbare mechanismen meer om fraude in dit referendum te ontdekken”, reageert de onafhankelijke denktank Expert Forum (EFOR). Daarnaast vindt de organisatie ook dat er “een klimaat van wantrouwen over de eerlijkheid van het kiesproces is”.

Holebi’s stelen kinderen

Verschillende campagnebeelden roepen mensen op om “ja” te stemmen om zo de waarden van families te beschermen. Als het nee-kamp wint zouden Roemenen volgens de ja-stemmers het risico lopen dat holebi-koppels hun kinderen kunnen stelen of adopteren. Volgens een bepaald campagnebeeld zou “nee” ook betekenen dat een man met een boom kan trouwen. Het referendum wordt gesteund door de Orthodoxe kerk en andere geloofsovertuigingen en krijgt ook de steun van nagenoeg alle politieke partijen in het parlement.

“Velen vrezen dat wat er in andere landen gebeurd is, zoals het legaliseren van het huwelijk tussen een man en een dier, ook hier kan gebeuren”, reageert de leider van de heersende sociaaldemocratische partij PSD, Liviu Dragnea. In 2001 werd homoseksualiteit in Roemenië, tientallen jaren na de buurlanden, echter gedecriminaliseerd.